Bănci și Asigurări

Ştiri pe scurt - Bănci şi Asigurări - 31 august 2010

30.08.2010, 23:05 10

Bancpost cere comision de administrare a contului curentpentru creditele ipotecare

Bancpost, filiala locală a grupului elen EFG Eurobank, aintrodus un comision lunar de administrare a contului curent de 1,5lei pentru toate creditele ipotecare acordate, în contextul în carebăncile încearcă să găsească surse alternative de venituri după ceordonanţa de urgenţă privind creditele de retail a introdusrestricţii în privinţa numărului comisioanelor care pot fi ataşateunui împrumut. Comisionul este aplicat inclusiv clienţilor cuîmprumuturi garantate de stat prin programul "Prima casă". Banca amenţinut în acelaşi timp la 2% comisionul de acordare a crediteloripotecare.

Portughezii de la Millennium au urcat până la 8,75%dobânzile plătite la depozitele în lei

Millennium Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiarportughez, a majorat cu un punct procentual dobânda la depoziteleîn lei pe trei luni, până la 8,75% pe an pentru depoziteleconstituite prin internet banking, respectiv la 8,5% pe an pentrusumele depuse în sucursală. Dobânzile la depozitele în euro cuscadenţa la trei luni au fost majorate, de asemenea, cu 0,75%puncte procentuale, până la 4,25% pe an pentru sumele depuse prininternet banking şi 4% pe an pentru depozitele constituite însucursală. Pentru celelalte scadenţe dobânzile au rămasnemodificate, situându-se între 6,5-7,25% pe an la lei şi 3-3,25%pe an la euro. Portughezii rămân astfel una dintre băncile cu celemai agresive dobânzi la depozite.

ProCredit restituie clienţilor impozitul pe venituriledin dobânzi obţinute înainte de 1 iulie

ProCredit Bank, o bancă de talie mică specializată în finanţăripentru micii întreprinzători şi producătorii agricoli, a restituitclienţilor sumele reţinute pentru plata impozitului pe venituriledin dobânzi realizate înainte de 1 iulie 2010, dar ale cărordepozite au ajuns la scadenţă după această dată. "Beneficiariiacestor măsuri sunt clienţii care în perioada 1 iulie - 4 august2010 au încasat dobânzi din depozite la termen, conturi de economiişi conturi curente deschise înainte de 1 iulie 2010", au declaratreprezentanţii băncii. Majoritatea băncilor au reţinut în aceastăperioadă impozitul aferent câştigurilor pentru întreaga perioadă deconstituire a depozitelor pe fondul confuziilor privind aplicareaordonanţei de urgenţă care reglementează introducerea impozituluide 16% pentru veniturile din dobânzi.

Leul a mai câştigat puţin teren

Leul s-a apreciat ieri pentru a doua şedinţă consecutivă în faţamonedei unice europene, cursul oficial anunţat de BNR coborând la4,2326 lei/euro, pe fondul vânzărilor de valută ale investitorilorstrăini. Moneda naţională a câştigat ieri 1,2 bani după ce vinerifusese înregistrată o apreciere nesemnificativă. După ce în primajumătate a şedinţei de tranzacţionare euro a atins un minim de4,2270 lei, la jumătatea şedinţei a revenit pe creştere, ajungândpână la 4,2335 lei. Şi dolarul american a pierdut teren în faţaleului, coborând la o paritate de 3,3280 lei/dolar, cu un ban maipuţin decât vineri. Dobânzile pentru depozitele interbancare pe ozi au urcat luni la 5,49 - 5,99% pe an, faţă de 4,53 - 5,03% înşedinţa anterioară.

Grupaj realizat de Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO