Bănci și Asigurări

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut cu 38% în ultimul an, până la 57 mld. lei

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut...

Autor: Anelis Baciu

27.04.2017, 20:50 206
Clienţii persoane fizice aveau la finalul lu­nii februarie a acestui an 57 mld. lei (aproape 8,3 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu aproximativ 38% peste nivelul din luna februarie 2016, potrivit datelor BNR. În ultimul an sumele plasate în conturi curente şi de economii s-au majorat cu 15,5 mld. lei.
 
Dacă sumele din conturi curente şi de eco­nomii au crescut, valoarea depozitelor pe ter­men scurt (cu scadenţa sub un an) a cres­cut cu doar 1,2%, până la 108 mld. lei (24 mld. euro) în intervalul februarie 2016-fe­bruarie 2017.
 
Creşterea mai rapidă a eco­no­mi­ilor din conturi curente şi de economii de­cât în cazul depozitelor arată preferinţa ro­mâ­nilor pentru un produs mult mai flexibil şi care a ajuns să ofere în prezent randamente chiar mai bune.
 
Conturile curente şi de economii au crescut în contextul în care dobânzile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic şi au ajuns la un nivel mai mic decât cel al conturilor de economii. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 2% pe an şi se găşeşte în oferta TBI Bank, în timp ce în cazul celei mai bune oferte pentru un cont de economii care apar­ţi­ne Intesa Sanpaolo randamentul anualizat ajun­ge la 2,39%. În topul băncilor cu cele mai bune oferte la conturile curente se nu­mă­ră şi Libra, Banca Carpatica şi Credit Agricole, în timp ce printre băncile cu cele mai bune dobânzi la depozite se regăsesc Libra, Marfin, Intesa Sanpaolo şi Credit Agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO