Bănci și Asigurări

Va mai reveni vreodată inflaţia la 2%, ţinta marilor bănci centrale?

Va mai reveni vreodată inflaţia la 2%, ţinta marilor...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2023, 00:06 819

Inflaţia nu va reveni la 2%, pre­vizionează Pippa Malmgren, fost consilier al preşedintelui american George W. Bush, potrivit Bloomberg.

Aceasta se aşteaptă ca rata infla­ţiei să se menţină în jurul a 4-5%. De ce? Malmgren argumentează că aces­ta este cazul pentru că principala problemă cu care se confruntă eco­nomiile în prezent are legătură cu o­ferta şi cererea, iar acest lucru în­seamnă că instrumentele tradiţionale de combatere a scumpirilor nu func­ţionează cu adevărat.

Potrivit The Conversation, lu­mea a intrat într-o fază în care diverşi factori de ordin structural vor menţine inflaţia ridicată ani întregi de-acum încolo.

Există o cauză clară a inflaţiei despre care bancherii centrali evită să vorbească, şi anume dobânzile ex­trem de scăzute şi politicile de rela­xare cantitativă pe care le-au imple­mentat de la criza financiară din 2008.

Mulţi anticipau de multă vreme că aceste politici şi stimulentele lan­sate în pandemie vor duce la creşteri dramatice de preţuri.

Această politică monetară ultra-relaxată a creat un fundal de cerere ridicată într-o vreme în care capa­bili­tăţile de producţie şi oferta de ener­gie şi importuri ieftine au fost per­turbate. La nivel mondial, un alt factor vital pentru creşterea inflaţiei este inversarea parţială a globalizării. Potrivit lui Agustin Carstens, şeful Băncii Reglementelor Internaţionale, acesta va creşte preţurile produselor şi va menţine inflaţia mai ridicată ani la rând de-acum încolo.

Vor exista factori care vor con­tracara inflaţia, însă cu atât de multe presiuni care vor împinge preţurile în sus în anii următori, probabilitatea este ridicată ca inflaţia să se menţină cu încăpăţânare peste ţinta de 2% a băncilor centrale.

Deşi majoritatea economiştilor se aşteaptă la un declin semnificativ al ratelor inflaţiei în 2023, mulţi se în­doiesc că acesta va anunţa o ten­din­ţă dezinflaţionistă, notează CNBC.

Paul Hollingsworth, econo­mist-şef pe Europa la BNP Paribas, aver­tizează că inflaţia de bază va rămâne probabil ridicată după stan­darde trecute.

Scepticismul privind o revenire la niveluri normale ale inflaţiei este îm­părtăşit de Deutsche Bank. Christian Nolting, director de investiţii în ca­drul băncii, arată că pariurile pe re­du­­ceri de dobânzi în a doua jumătate a acestui an sunt premature.

„Credem că inflaţia va mai scă­dea în acest an, dar va fi mai ridicată faţă de anii trecuţi“.

O revenire mai puternică a cere­rii chineze ar putea crea presiune în sensul creşterii cererii globale. Un alt factor ce va contribui la menţinerea inflaţiei la niveluri ridicate are legă­tură cu accelerarea şi accentuarea tendinţelor de decarbonizare şi deglobalizare aduse de războiul din Ucraina.

În SUA, preşedintele Fed Jerome Powell vede două căi posibile pentru economie şi politica monetară: cu oarecare noroc, inflaţia se va tempera cu ajutorul creşterii ofertei. În caz contrar, recesiunea, deşi nu este o ţintă vizată de banca centrală americană, devine o posibilitate reală.

În Europa, preşedinta BCE Christine Lagarde anticipează că inflaţia se va apropia de 2% până în 2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO