Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Fondurile de pensii private au subscris 48% din IPO-ul Hidroelectrica şi au cumpărat acţiuni şi după listare, ajungând la o deţinere de 9,7% din companie

Finanţe personale. Fondurile de pensii private au...

Autor: Liviu Popescu

22.08.2023, 00:07 2453

Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii Pilon II, cât şi cele facultative Pilon III, au avut un rol determinant în listarea istorică a Hidroelectrica (H2O) la BVB în contextul achiziţionării a jumătate din pachetul de acţiuni scos la vânzare de Fondul Proprie­tatea şi în decizia de listare a companiei doar în România, nu şi pe o bursă externă aşa cum intenţiona iniţial acţionarul vânzător.

Potrivit unei opinii transmise ZF de Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF, Pilonul II şi Pilonul III au subscris 46,85% din acţiunile H2O scoase la vânzare, adică au cumpărat acţiuni de 4,4 mld. lei în IPO.

Oferta Hidro, în valoare de 9,3 mld. lei, s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie cu debutul la tranzacţionare pe 12 iulie.

La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei,  iar la 4 august 2023 deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat la cumpărare inclusiv post-listare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO