Burse - Fonduri mutuale

Primul IPO din 2010: Intercapital strânge 2 mil. lei pentru un fond care va investi în FP

Primul IPO din 2010: Intercapital strânge 2 mil. lei pentru un fond care va investi în FP
22.07.2010, 00:00 61

Firma de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management, controlată de firma debrokeraj Intercapital Invest, încearcă să atragă bani de pe Bursăpentru un fond închis care va investi exclusiv în titluri aleFondului Proprietatea (FP) şi în acţiuni listate din sectorulfinanciar. Fondul îşi propune să strângă minimum două milioane delei de la investitori, preţul de vânzare al titlurilor fiind de 200de lei.

Aceasta va fi prima ofertă publică iniţială de vânzare detitluri (IPO) derulată în acest an pe Bursă. Anul trecut, singureleIPO-uri au fost derulate tot de două fonduri de investiţii închise,OTP Wise Ro şi OTP Green Energy, ambele administrate de OTP AssetManagement, care au strâns împreună circa 4 mil. euro de lainvestitorii de pe Bursă. Ambele oferte au fost intermediate deIntercapital Invest.

Fondul pe care brokerii de la Intercapital se pregătesc să-llanseze iFond Financial România este primul fond de investiţiisectorial care va fi listat la Bursă. Fondul a fost avizat marţi deCNVM, iar potrivit avizului va investi în acţiuni ale FonduluiProprietatea şi în acţiuni listate ale companiilor din sectorulfinanciar, respectiv titluri bancare şi SIF-uri.

Fondul ar putea fi astfel un instrument util pentru investitoriicare îşi doresc expunere pe Fondul Proprietatea, care în prezent nueste listat.

Tranzacţiile cu titluri ale Fondului Proprietatea se deruleazăîn prezent pe o piaţă netransparentă, investitorii comunicândpreponderent prin anunţuri la mica publicitate sau prin intermediulunui număr mic de brokeri care s-au specializat în ultimii ani peastfel de tranzacţii. Transferul de proprietate se realizeazădirect prin intermediul Depozitarului Central şi nu există cotaţiioficiale.

Fondul Proprietatea este una dintre cele mai mari afaceri dinRomânia, cu active de circa 3 miliarde de euro, deţinândparticipaţii importante la cele mai mari companii din sectorulenergetic. Listarea Fondului a fost amânată până acum din diferitemotive, şansele ca aceasta să se producă până la finalul anuluifiind reduse.

iFond Financial ar putea fi şi un pariu pentru cei care seaşteaptă la o creştere a preţului acţiunilor Fondului Proprietateaodată cu listarea acestuia la Bursă.

"E un fond care aduce lucruri noi pe piaţa locală. Lansareafondului în acest moment se leagă şi de investiţiile pe care vremsă le facem. Credem că este un moment prielnic", a declarat RăzvanPaşol, preşedintele Intercapital Invest. El va oferi astăzi maimulte informaţii privind plasamentele fondului şi sumele pe careîşi propune să le strângă în oferta publică.

În ultima perioadă, interesul investitorilor pentru investiţiileîn acţiuni a scăzut considerabil, valoarea tranzacţiilor de peBursă fiind extrem de redusă, situaţie care se datorează şiperioadei de concedii. Pe de altă parte, acţiunile au înregistratoscilaţii reduse în ultima lună, după corecţii puternice în mai şila începutul lui iunie, momentul fiind favorabil pentruinvestitorii care vor să acumuleze acţiuni, pe asta mizând şibrokerii de la Intercapital.

Intercapital a cumpărat în septembrie 2009 firma de administrarea investiţiilor Investica, deţinută de familia senatorului UDMRAttila Verestoy, schimbându-i ulterior numele în IntercapitalInvestment Management. Firma are în administrare două fonduri deinvestiţii deschise, iFond Acţiuni şi iFond Monetar, cu active cumulate de circa 1,6 mil. lei.

Intercapital Invest este una dintre cele mai mari firme debrokeraj independente de pe piaţă, ocupând în primul semestru loculopt în topul brokerilor după tranzacţiile cu acţiuni, cu un rulajde 363 mil. lei (86 mil. euro).

Managerii fondurilor Romanian-American Enterprise Fund şi BalkanAccession Fund - Horia Manda, John Klipper şi Neculai Sandu - deţincumulat 64% din acţiunile Intercapital Invest. Fondatorul şipreşedintele CA al societăţii de administrare a investiţiilor AvivaInvestors România Eugen Voicu are 23% din titlurile IntercapitalInvest. Marius Muşat, fondator şi manager al grupului de firme OKşi fondatorul Intercapital Invest, deţine o participaţie de 5%.Restul acţiunilor Intercapital Invest sunt în posesia mai multorpersoane fizice şi juridice române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO