Burse - Fonduri mutuale

Răzvan Paşol: Antreprenorii au nevoie de exemple de succes ca să-şi listeze companiile

Răzvan Paşol: Antreprenorii au nevoie de exemple de succes ca să-şi listeze companiile

Autor: Adrian Cojocar

15.06.2011, 23:35 216

Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokerajInterncapital Invest, este de acord cu fostul ministru alfinanţelor în privinţa faptului că brokerii locali puteau face maimult pentru a atrage companii private pe Bursă, dar crede căantreprenorii locali vor să vadă întâi că bursa merge, iar statultrebuie să dea un exemplu prin listarea companiilorsale.

"Şi eu sunt foarte dezamăgit şi cred că brokeriiputeau să facă mult mai mult. Din păcate brokerii de la noi suntconcentraţi pe piaţa secundară, acolo unde se tranzacţioneazăacţiunile, şi nu pe piaţa primară, care este de fapt esenţa pieţeide capital. De ce nu se implică? Este foarte complicat să aducicompanii private la Bursă şi să emiţi unităţi de fond. Nu suntmulţi brokeri care să ştie şi totodată să-şi asume acest lucru.După ce că avem listări puţine aţi văzut că unele nici nu suntsubscrise", spune Paşol.

El crede că adevărul cred că este undeva lamijloc, adică nici brokerii n-au atras companii private pe bursădar şi statul putea face mai mult în ceea ce priveşte listareacompaniilor din portofoliu.

"O piaţă de capital se crează din congruenţaacestor două surse. Noi n-am avut listări prea multe nici de lastat nici din mediul privat. Cred că bursa ar putea să devină osursă de finanţare pentru companiile private dacă statul îşilistează companiile pentru că antreprenorii au nevoie de exemple desucces. Transgaz şi Transelectrica au fost la vremea lor exemplefoarte bune dar acest lucru trebuie să continue. Să nu uităm călistările de stat sunt şi în beneficiul statului, nu numai alpieţei de capital. Se atrag investitori străini în România, creştevizibilitatea ţării, cresc investiţiile străine pe plan autohton,vânzările de obligaţiuni de stat, toate aceste lucruri sunt legateîntre ele", mai spune Paşol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO