Burse - Fonduri mutuale

Septembrie a debutat cu cele mai mici tranzacţii din ultimele cinci luni

Septembrie a debutat cu cele mai mici tranzacţii din...

Autor: Stefan Musgociu

02.09.2013, 19:58 310

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,65% (indicele BET-C), în linie cu marile burse europene, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aştep­tare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, în con­diţiile în care piaţa din SUA a fost închisă.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, însă evo­lu­ţia a venit în cadrul unor tran­zacţii cu volume foarte reduse. Ru­laje de peste 100.000 de lei au înre­gistrat acţiuni emise de doar 4 din cele 79 de com­panii listate pe pri­mele trei categorii şi la sec­ţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 6,4 mil. lei (1,4 mil. euro), aceasta fiind cea mai redusă lichiditate din ultimele cinci luni. O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 1 aprilie, când tranzacţiile au însumat 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro).

Rulajul de luni este cu mult sub cel de vineri, de 45,8 mil. lei (10,3 mil. euro), când însă s-a transferat un pachet de 4,91% din SIF Moldova pentru 31,7 mil. lei.

„Faptul că piaţa americană a fost închisă luni ar putea explica într-o mare măsură volumele relativ scăzute pe BVB. De asemenea, mulţi investitori aşteaptă începerea ofertei Nuclear­elec­trica, care se pare că va începe săp­tă­mâna viitoare, pentru a participa într-un IPO atractiv. Compania a raportat un pro­fit de 213 mil. lei în primul semestru, ceea ce înseamnă un potenţial profit/di­vi­dend deosebit de bun pentru 2013. Pro­babil că vom vedea volume mai mari înce­pând de mâine. Este posibil să vedem şi ceva vânzări pentru acţiunile mai lichide, precum FP, prin care să se fi­nanţeze o participare în IPO-ul Nuclear­electrica. În oferta publică ac­ţiu­nile sunt scoase la vânzare la ju­mă­ta­te din evaluarea din portofoliul Fon­­dului Proprietatea“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de luni în creş­tere cu 0,7%, iar indi­ce­le BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,58%.

Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a avansat cu 1,2%.

Acţiunile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,8 mil. lei, sumă din care 2,7 mil. lei au reprezentat valoarea a două deal-uri. Pe piaţa principală, cotaţia acestor acţiuni a avansat cu 1,25%, la 0,6895 lei, iar deal-urile au fost operate la preţuri cu 0,59% şi, respectiv, cu 1,32% peste nivelul de vineri.

Un rulaj de peste un milion de lei au înregistrat şi titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu aceste acţiuni fiind realizate ope­­raţiuni de 1,2 mil. lei. La finalul şe­din­­ţei, aceste titluri erau cotate la 1,447 lei, preţ cu 0,49% peste nivelul de vineri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO