Burse - Fonduri mutuale

Transgaz ramane pe crestere in ciuda unui T3 mai slab

08.11.2009, 23:05 15

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) a reusitsa inregistreze afaceri si castiguri in crestere in primele noualuni ale anului in ciuda scaderii semnificative a cantitatilor degaze transportate si a unui trimestru trei mai slab decat anultrecut.
Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 806,1 mil. lei (190,6milioane de euro) in primele noua luni ale anului, in crestere cu4% comparativ cu perioada similara din 2008, si un castig net de189,3 mil. lei (44,7 mil. euro), cu aproape 6% mai mare fata deprimele trei trimestre din 2008.
Rezultatele au fost inregistrate chiar si in conditiile in careconsumul de gaze pe plan national a scazut in primele noua luni,potrivit celor mai recente informatii, cu circa 25%, ceea ce a dusla reducerea semnificativa a cantitatilor importate. Totodata,veniturile companiei au crescut cu aproape 7% in perioadaanalizata, pana la 865,3 mil. lei (204,6 mil. euro).
"Cresterea veniturilor s-a datorat in principal ajustarii tarifelorreglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturaleprin includerea in venitul reglementat a investitiilor puse infunctiune pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului national detransport", spun reprezentantii companiei. Totodata, compania ainregistrat cresterea veniturilor din serviciile de tranzitinternational al gazelor ca urmare a deprecierii leului in anul2009 in raport cu euro si dolarul.
In trimestrul al treilea, rezultatele Transgaz au fost mai slabedecat anul trecut, cifra de afaceri reducandu-se cu 5%, la 219 mil.lei, in timp ce profitul net a scazut cu 45%, de la 35,5 mil. leila 19,2 mil. lei.
Cu toate acestea, rezultatele inregistrate de Transgaz in perioadaanalizata sunt foarte apropiate de cele bugetate pentru primelenoua luni ale anului. Astfel, veniturile totale reprezinta 90,44%din ceea ce prognozase initial compania, in timp ce profitul netrealizat la sfarsitul primelor trei trimestre reprezinta 99,48% dinceea ce-si planificase Transgaz pentru primele noua luni aleanului.
Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,5%din capital. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,9% dinactiuni, iar diferenta de 11,4% din titluri apartine mai multoractionari. Transgaz are o capitalizare de 409 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO