Business Construct

Maratonul birourilor

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.11.2016, 15:00 839

Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca sunt ocupanţii primelor poziţii în topul oraşelor cu şantiere de birouri noi pentru corporatişti. Continuând trendul investiţiilor imobiliare în spaţii cu destinaţie office, dezvoltatorii muncesc la foc conti­nuu. Numai cele mai mari zece proiecte de birouri - fie lucrări începute de la zero, fie extinderi ale unor proiecte deja existente - cumulează peste 330.000 de metri pătraţi.

„Pe piaţa din provincie au început să se dezvolte şi alţi jucători în afară de Iulius Group şi NEPI, însă nu ajung la nivelul lor. Cei mai mulţi metri pătraţi în dezvoltare sunt în Timişoara, proiectul nou Iulius putând ajunge până la 80.000 de metri pătraţi în diferite faze de livrare. În afară de acesta, nu sunt alte proiecte noi în construcţie, însă se va continua dezvoltarea altor faze în cele existente, aflate în dezvoltare“, este de părere Maria Florea, head of office agency-contractor în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

În Capitală, proiectul The Bridge din zona Orhideea, ridicat de Forte Partners, presupune o investiţie de 85 de milioane de euro. Din totalul de circa 56.000 de metri pătraţi cât va avea imobilul de pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, aproape 20.000 de metri pătraţi au fost deja preînchiriaţi de Banca Comercială Română (BCR), la începutul lunii aprilie anul acesta. Termenul estimat de finalizare a clădirii The Bridge este septembrie 2017, după ce lucrările au început în primăvara acestui an. Compania de dezvoltare imobiliară Forte Partners este fondată de trei oameni de afaceri - Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra.

Oregon Park, proiectul britanicilor de la Portland Trust, va cuprinde trei clădiri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 70.000 de metri pătraţi. Clădirea A va avea o suprafaţă de 20.000 mp, în timp ce clădirile B şi C vor avea fiecare 25.000 mp. Primele două clădiri sunt alcătuite din parter plus 6 etaje, fiecare cu două niveluri de parcare subterană. Acestea ar trebui finalizate până la finalul anului. Valoarea totală a investiţiei este de 100 de milioane de euro. Prima clădire din ansamblu a fost deja închiriată integral de compania americană Oracle, astfel că Oregon Park devine al treilea proiect de birouri din Capitală pentru angajaţii Oracle, după Floreasca Park (proiect al Portland Trust) şi Sky Tower (al Raiffeisen Property).

Proiectul Vastint, divizia imobiliară a grupului suedez Inter Ikea, care poartă numele Business Garden Bucharest, amplasat în sectorul 6, pe Calea Plevnei, nr. 159 - zona Orhideea, în vecinătatea galeriei comerciale Carrefour Orhideea, va avea trei clădiri cu o suprafaţă totală de 41.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri clasa A şi zone comerciale la parter, înconjurate de grădină. Lucrările de construcţie au fost demarate la începutul lunii iunie. O clădire va avea 21.000 de metri pătraţi, iar fiecare dintre celelalte două - câte 10.000 de metri pătraţi. În apropiere se află staţiile de metrou Basarab şi Grozăveşti. Terenul pe care se construieşte proiectul a fost achiziţionat de Vastint în 2011 de la producătorul de materiale de construcţii Baduc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO