Business Hi-Tech

Furnizorii IT: Instituţiile publice să cumpere soft ca să facă faţă disponibilizărilor

Furnizorii IT: Instituţiile publice să cumpere soft ca să facă faţă disponibilizărilor
25.08.2010, 23:59 209

Companiile locale de IT susţin că pot oferi produse şi serviciiadministraţiei publice, care trebuie să facă faţă unui volum maimare de muncă cu angajaţi mai puţini, situaţie survenită dupădisponibilizările anunţate de Guvern.
Premierul Emil Boc a anunţat că în acest an 88.000 de bugetari vorfi concediaţi, ca urmare a măsurilor de austeritate stabilite cuFondul Monetar Internaţional.
Companiile de IT susţin că soluţiile electronice ar duce laoptimizarea costurilor instituţiilor publice, optimizareaproceselor din administraţia publică, minimizarea consumului dehârtie şi creşterea satisfacţiei cetăţeanului.
De pildă, Star Storage, furnizor local de servicii IT specializatîn stocarea, arhivarea şi managementul datelor, are în portofoliumai multe soluţii pentru administraţia centrală şi locală, careodată implementate, pot duce la reducerea costurilor cu până la50%, susţine Cătălin Păunescu, managing director alcompaniei.
Printre serviciile companiei se numără o soluţie pentru colectareataxelor şi impozitelor de orice fel, de la TVA până la taxe deparcare sau amenzi; sau una pentru Registrul Agricol care ajută lagestionarea informaţiilor legate de gospodării, proprietăţiimobiliare sau contracte de arendă. De asemenea, un alt serviciueste un portal unde instituţiile statului pot publica informaţii,liste de documente prin care cetăţenii vor fi informaţi şi undeaceştia vor putea discuta asupra documentelor puse în dezbaterepublică.
Producătorul local de software CS Vision are în portofoliuaplicaţia pentru managementul activităţii RiverRaft, care conţineindicatori de performanţă ce ajută companiile să evalueze şi săcontroleze activităţile angajaţilor. Aplicaţia permite delegarea desarcini, precum şi lucrul în comun pe diferite documente şi poatefi implementată direct în aplicaţia Microsoft Outlook."Administraţia publică, fiind nevoită să reducă numărul deangajaţi, poate avea acces la un instrument care să evalueze şi săcontroleze activităţile personalului", a declarat Răzvan Bâgiu,acţionar unic al CS Vision.
CS Vision a vândut mai multe proiecte la nivelul administraţieipublice. Spre exemplu, în cadrul Consiliului Judeţean Braşov aufost implementate un sistem de evidenţă a documentelor de urbanismsau un sistem electronic de eliberare a avizelor de urbanism. Deasemenea, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj a fost implementat osoluţie pentru managementul achiziţiilor publice şi un soft pentrugestionarea evidenţei populaţiei.
La rândul său, Siveco, cel mai mare producător local de software,are mai multe produse pentru administraţia publică. Unul dintreacestea este Siveco Appli­cations 2011, care asigură informatizareafluxurilor de documente financiar-contabile, a materialelor precumcele referitoare la calcularea salariilor sau la execuţiabugetară.
Un alt produse este Siveco Business Analyzer, destinat managerilorpentru a supraveghea mai bine activităţile instituţiei pe care oconduc, prin mai multe soluţii de planificare, urmărire şi controlal proceselor. Potrivit reprezentanţilor Siveco, costurile unorastfel de soluţii depind de mai mulţi factori precum strategiaurmărită, de infrastructura utilizată sau de nevoia de integrare cualte soluţii.
Asemenea produse au fost implementate de Siveco pentruadministraţia centrală, la Ministerul Educaţiei, MinisterulAgriculturii sau la Ministerul Comunicaţiilor, dar şi la CasaNaţională de Asigurări pentru Sănătate sau Agenţia de Plăţi pentruAgricultură. Produsul a fost implementat şi la niveluladminsitraţie locale, precum Pri­măria Bucureşti, PrimăriaSectorului 3 sau Primăria Municipiului Reşiţa.
O altă companie care are în portofoliu soluţii pentru administraţialocală este iQuest, care activează în principal în sectorul ITpentru mediul de business. Soluţia se numeşte BusinessBalance şiajută la planificarea bugetelor instituţiei şi evidenţa activităţiipe bugete.
Ce propun companiile de IT

n Star Storage are în portofoliu o soluţie pentru colectareataxelor şi impozitelor de orice fel, de la TVA până la taxe deparcare sau amenzi, şi una pentru Registrul Agricol care ajută lagestionarea informaţiilor legate de gospodării, proprietăţiimobiliare sau contracte de arendă. De asemenea, un alt serviciuoferit de companie este un portal unde instituţiile statului potpublica informaţii, liste de documente prin care cetăţenii vor fiinformaţi.
n CS Vision are în portofoliu aplicaţia pentru managementulactivităţii RiverRaft, care conţine indicatori de performanţă ceajută companiile să evalueze şi să controleze activităţileangajaţilor. Aplicaţia permite delegarea de sarcini, precum şilucrul în comun pe diferite documente şi poate fi implementatădirect în Microsoft Outlook.
n Siveco oferă soluţia Siveco Applications 2011, care asigurăinformatizarea fluxurilor de documente financiar-contabile, amaterialelor precum cele referitoare la calcularea salariilor saucele legate de execuţia bugetară. Un alt produs este SivecoBusiness Analyzer, destinat managerilor pentru a supraveghea maibine activităţile instituţiei pe care o conduc.
n iQuest oferă aplicaţia BusinessBalance care ajută la planificareabugetelor instituţiei şi evidenţa activităţii pe bugete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO