Business Internaţional

Administraţia SUA încearcă să minimalizeze revizuirea ratingului

Autor: Marius Oncu

18.04.2011, 20:52 35

Preşedinţia Statelor Unite a încercat să minimalizeze efectelerevizuirii perspectivei ratingului ţării de la stabilă la negativă,susţinând că decizia agenţiei Standard&Poor's (S&P) estemotivată politic şi nu trebuie luată în serios, transmiteReuters.

Momentul anunţului S&P estenepotrivit pentru Casa Albă, venind într-un moment în carepreşedintele Obama încearcă să reia iniţiativa în dezbaterileprivind deficitul bugetar.

Obama a prezentat, săptămânatrecută, un plan de a reduce deficitul bugetar cu 4.000 de miliardede dolari pe parcursul a 12 ani, pentru a convinge pieţelefinanciare că Statele Unite abordează serios problemelefiscale.

S&P a revizuit, luni,perspectiva ratingului suveran "AAA", maxim posibil, al StatelorUnite de la stabilă la negativă, întrucât există riscul capoliticienii americani să nu ajungă la un acord pentru a rezolvaproblemele fiscale ale ţării.

"Nu cred că ar trebui să facemprea mare caz din asta. S&P a luat o decizie din raţiunipolitice", a afirmat, la postul de televiziune MSNBC, AustanGoolsbee, economist al Casei Albe.

Oficialul american a lăudat agnţiade rating rivală Moody's, care a afirmat că direcţia politiciifiscale a SUA este "pozitivă" pentru ratingul ţării.

"Se pare că Moody's şi alţii nu aufost de acord cu acestă evaluare (a S&P, n.r.)", a spusGoolsbee.

Declinul bursei americane s-aaccentuat în prima parte a şedinţei, indicii Dow şi Nasdaq pierzând2%.

Pe pieţele materiilor prime,preţul petrolului a scăzut cu peste doi dolari, din cauzaînrăutăţirii perspectivei ratingului SUA. Ţiţeiul tranzacţionat înStatele Unite a coborât cu 2,6 dolari, la 107,3 dolari până la14:41 GMT, după ce a atins un minim al şedinţei de 106,7 dolari.Petrolul Brent, comercializat la Londra a scăzut cu 2 dolari, la121,45 dolari.

Aurul a atins, luni, un nou nivelrecord, peste 1.498 dolari pe uncie, după decizia S&P, încontextul orientării investitorilor către plasamente cu un gradridicat de siguranţă. Cotaţia aurului pe piaţa spot a avansat la1.497,2 dolari, faţă de 1.483,75 vineri, în timp ce preţul dincontractele futures cu livrare în iunie a avansat cu 7,6 dolari, la1.493,6 dolari, după ce a atins, luni, un maxim record de 1.498,6dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO