Business Internaţional

Cel mai mare pachet salarial dacă o fuziune are succes: Şeful unei companii care s-a predat primeşte 500 de milioane de dolari dacă se închide deal-ul de $69 mld.

Cel mai mare pachet salarial dacă o fuziune are succes:...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2017, 11:59 2314
Mark T. Bertolini, CEO al Aetna, una dintre cele mai mari companii de asigurări din SUA, va primi 500 de milioane de dolari când părăseşte compania dacă reuşeşte cu succes o fuziune cu CVS Health, o tranzacţie evaluată la 69 de miliarde de dolari. Plata sbstanţială vine în cea mai mare parte datorită participaţiei majore pe care o avea în companie, când a început în 2003 ca şef al produselor de specialitate, screi WSJ. 
 
La preţul la care s-au înţeles cele două companii, de 207 dolari/acţiune, peste 230 de milioane de dolari ar putea veni din aprecierea acţiunilor deja deţinute de Bertolini în Aetna. O parte din plată ar putea fi făcută în acţiuni CVS, pentru că structura de achiziţie va fi 70% cash şi 30% acţiuni. Pentru a fi finalizată însă, înţelegerea dintre CVS şi Aetna are nevoie să primească undă verde din partea autorităţilor de reglementare. 
 
Bertolini spune că propunerea fuziunii Aetna-CVS este diferită fundamental de cea a AT&T - Time Warner, dintr-o perspectivă antitrust. Dacă afacerea va intra în linie dreată, Bertolini nu va avea un rol executiv în noua companie combinată, dar va avea un scaun în boardul director. 
 
CVS Health, cel mai mare lanţ de farmacii din SUA, va cumpăra asiguratorul medical Aetna pentru 69 de miliarde de dolari, într-un deal care va crea un nou gigant în industria medicamentelor prescrise şi care va genera o consolidare în întreg sectorul medical, scrie Financial Times.

Tranzacţia, care este pe cale să zguduie sectorul medicamentelor din SUA, este văzută şi ca o măsură defensivă împotriva unor noi companii care vor să intre în piaţă, precum Amazon, care este interesat de domeniul farma. În ultimele luni, Amazon a primit licenţe pentru farmacii din partea autorităţilor din SUA, dând curs zvonurilor că gigantul ar putea începe să vândă medicamente prin puternica platformă online.

Potrivit termenilor tranzacţiei, Aetna, al treilea cel mai mare asigurator din SUA după vânzări, va primi 207 dolari per acţiune, 145 dolari cash şi 62 de dolari în acţiuni la CVS. Astfel, dacă se include valoarea datoriei nete a Aetna, valoarea totală a tranzacţiei este evaluată la 77 de miliarde de dolari.

Oferta, prin care acţionarii Aetna vor deţine aproximativ 22% din noua companie, reprezintă un premium de 30% la preţul acţiunilor de la sfârşitul lunii octombrie, când a fost vehiculată prima oară o potenţială tranzacţie. 

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO