Business Internaţional

Criza bancară aruncă viaţa de zi cu zi a ciprioţilor în haos

Ciprioţii protestau vineri în faţa Parlamentului, cerând deblocarea banilor din bănci

Autor: Bogdan Cojocaru

25.03.2013, 00:06 706

Băncile din Cipru sunt blocate deja de o săptămână, depozitele constituite la bănci sunt îngheţate, iar retragerile de bani de la bancomate au fost limitate la 100 de euro pe zi de persoană.

Ceea ce a început ca un plan de salvare pentru o economie adusă în pragul falimentului de un sistem bancar obez, propunerea confiscării unei părţi din depozite indiferent cui ar aparţine acestea, riscă să degenereze într-o criză socială.

Băncile ar trebui să se redeschidă marţi, iar guvernul s-a înarmat cu restricţii ale fluxurilor de capital pentru a preveni retragerile masive de fonduri care ar duce cu siguranţă la pră­buşirea sistemului bancar. Pentru că nu au acces la bani, mulţi ciprioţi nu mai cumpără nimic altceva decât mân­care. Iar pentru că transferurile electronice sunt restric­ţionate, magazinele nu-şi mai pot plăti furnizorii şi avertizează că ar putea rămâne fără alimente.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO