Business Internaţional

Criza economiei americane se adanceste: inflatie anuala de 4,3% in ianuarie

22.02.2008, 20:22 22

Banca centrala a Statelor Unite (Fed) intampina noi greutati in incercarea de a tine economia pe linia de plutire, ultimele date indicand ca SUA se confrunta cu inflatie mare si o incetinire rapida a economiei, scrie International Herald Tribune.
Departamentul Muncii din SUA a anuntat ca preturile bunurilor de consum au crescut cu 4,3% in luna ianuarie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Indicele preturilor de consum, exceptand preturile volatile ale alimentelor si energiei, a avansat cu 2,5% in prima luna a anului fata de ianuarie 2007, mult peste tinta Fed, de maxim 2%. Analistii spun ca tolerand aceasta urcare a preturilor si chiar permitandu-i sa continue, Fed risca sa-si distruga credibiltatea.
Banca centrala americana, condusa de Ben Bernanke, se confrunta cu semnale ale unei probleme pe care cea mai mare economie mondiala nu a mai intampinat-o de decenii intregi: stagflatia (crestere economica aproape de 0%, avans rapid al preturilor si somaj ridicat).
Desi Fed a redus substantial rata de referinta a dobanzii de doua ori in luna ianuarie, dobanzile creditelor ipotecare si ale imprumuturilor contractate de companii au crescut in ultimele saptamani.
Banca centrala a SUA a redus previziunea pentru cresterea economiei americane de anul acesta la 1,3%-2% si este foarte probabil ca rata somajului sa creasca pana la 5,3%, de la 4,9% in prezent. Noua previziune este o compilatie de estimari individuale ale guvernatorilor Fed si ale presedintilor filialelor regionale, care anticipeaza ca inflatia va incetini ca reactie la ritmul scazut al economiei si ca preturile bunurilor de consum vor avea anul acesta o crestere situata intre 2,1% si 2,4%. Rata scazuta a dobanzii a favorizat deja deprecierea dolarului, situatie ce a favorizat scumpirea petrolului.
Zach Pandl, economist la banca de investitii Lehman Brothers, este de parere ca declaratiile de pana acum au fost date de oficiali ai Fed cu functii mai putin importante, si ca viziunea reala a bancii trebuie demonstrata prin masurile pe care le ia, adica acelea de a reduce rata dobanzii de referinta, fara a avea, pe termen scurt, o prea mare preocupare pentru inflatie.
"Fed paseste pe un teren fragil acum. Incearca sa mentina o inflatie scazuta si, in acelasi timp, reduce considerabil rata dobanzii. Realitatea este ca ritmul dezvoltarii economiei scade rapid, iar inflatia continua sa creasca", a spus Stephen Cechetti, profesor la Brandeis International Business School.
"Ce mi se pare de-a dreptul inspaimantator este faptul ca Fed actioneaza corect insa nu rezolva nimic", spune Michael Menatian, presedintele Sanborn Mortgage.
Desi ritmul dezvoltarii economice a SUA e in scadere, pretul petrolului continua sa creasca, aurul se apreciaza si el odata cu majorarea preturilor unor materii prime ca graul si otelul.
Majoritatea economistilor inca se asteapta ca Fed sa reduca rata dobanzii din nou, pe data de 18 martie, efectuand astfel a sasea reducere din luna septembrie a anului trecut incoace.
Economistii sunt mai ingrijorati din cauza amenintarii imediate pe care o constituie recesiunea decat de pericolul inflatiei. Parerea generala este ca e foarte probabil ca o incetinire a ritmului de crestere al economiei sa slabeasca presiunile inflationiste. Odata cu reducerea dobanzii si cu revenirea economica in urmatoarele trimestre, economistii spun ca Fed va majora din nou dobanda pentru a tine inflatia sub control.
Charles I. Plosser, presedintele Fed din Philadelphia, este de parere ca "nu ne putem baza pe faptul ca o economie cu un ritm lent de dezvoltare la inceputul lui 2008 va duce singur la reducerea inflatiei. In anii '70 am invatat ca, odata ce publicul isi pierde increderea in capacitatea Fed de a stabiliza preturile, incercarea bancii de a recastiga aceasta incredere este foarte costisitoare pentru economie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO