Business Internaţional

Cum generosul sistem de pensii din Ungaria a adus tara in pragul colapsului: patru milioane de angajati sustin trei milioane de pensionari

Sistemul de pensii din Ungaria a adus tara in pragul colapsului: patru milioane de angajati sustin trei milioane de pensionari

Situatia economica dificila cu care se confrunta Ungaria a scos oamenii in strada si a dus la demisia primului-ministru Ferenc Gyurcsany (FOTO: Agerpres)

30.03.2009, 00:00 1800

Pentru a intelege de ce situatia economiei Ungariei pune in pericol intreaga Europa de Est poate fi suficient exemplul solicitarii de pensionare anticipata a lui Tamas Szabo. Ungaria are unul dintre cele mai invechite sisteme de pensii din regiune din cauza ca politicienii s-au ferit constant sa il restructureze.

Cu un an si jumatate in urma, Szabo mergea pe motocicleta spre serviciu, cand un autoturism si-a schimbat brusc directia si l-a lovit, scrie The Wall Street Journal Europe. Acum el spune ca are probleme in a-si misca glezna stanga si nu mai poate cara greutati, ceea ce i-a limitat capacitatea de a mai practica meseria de sofer de camion. El nu a incercat sa se orienteze spre o alta profesie si nici nu este foarte sigur ca-si poate gasi un alt loc de munca.
Singura varianta vazuta drept plauzibila de catre acesta a fost asadar sa-si depuna actele pentru a primi o pensie de la stat. Perspectivele sunt foarte bune si el spera ca va primi o pensie nu foarte mica fata de ceea ce ar fi castigat daca ar fi ramas pe piata muncii.
Povestea lui Szabo este una care exemplifica foarte bine situatia dezastruoasa in care a ajuns economia fostei tari comuniste. Ungaria, o tara cu 10 milioane de locuitori, are trei milioane de pensionari. Iar in afara de platile efectuate catre pensionarii obisnuiti, statul acorda compensatii victimelor accidentelor, persoanelor cu dizabilitati, veteranilor de razboi, vaduvelor, fermierilor, minerilor si artistilor. Varsta medie de pensionare din Ungaria este de 58 de ani si numai 14% dintre persoanele cu varste intre 60 si 64 de ani lucreaza.
Ungaria a inregistrat deficite fiscale uriase ani la rand pentru a-si putea acoperi cheltuielile cu programele sociale, iar platile efectuate catre pensionari depasesc 10% din Produsul Intern Brut al tarii. Guvernul de la Budapesta a vandut obligatiuni pentru a-si putea finanta aceste operatiuni, dar in octombrie anul trecut investitorii au renuntat brusc la achizitiile de astfel de instrumente.
In aceste conditii, Fondul Monetar International a intervenit furnizand fostului stat comunist finantare de urgenta pentru ca guvernul sa-si poata plati "facturile". Dar situatia a continuat sa se inrautateasca pentru ca investitorii straini s-au retras in numar mare de pe piata ungara provocand un declin abrupt al monedei nationale - forintul. Recent, premierul Ferenc Gyurcsany si-a anuntat demisia pentru ca nu a reusit sa implementeze un program de reducere a cheltuielilor.
Ungaria reprezinta deocamdata cea mai mare provocare pentru Uniunea Europeana, ai carei lideri dezbat solutiile posibile pentru iesirea din criza. Economia tarii este de zece ori mai mare decat cea a Islandei, victima celui mai mare colaps din Europa.
Cehia, Polonia si celelalte state din Europa Centrala si de Est aflate mai putin sub presiunea crizei ca urmare a unui sistem echilibrat de administrare a cheltuielilor se tem ca o intrare a Ungariei intr-o recesiune adanca ar putea genera o retragere masiva a investitorilor din intreaga regiune. Un asemenea scenariu ar afecta inclusiv economiile vestice care au profitat din plin de avantul din ultimii ani al tarilor emergente. Ungaria importa cantitati masive de marfuri din Germania si se bazeaza puternic pe finantare venita dinspre bancile austriece si italiene.
Sistemul de pensii apasa insa din ce in ce mai accentuat asupra finantelor publice din Ungaria. Circa patru milioane de persoane, numarul angajatilor de pe piata ungara, contribuie la sistemul public de pensii, dar banii platiti de acestia nu sunt suficienti pentru a acoperi toate beneficiile, iar guvernul suplimenteaza aceste sume cu bani de la bugetul central.
Mai mult, membrii guvernului socialist al lui Ferenc Gyurcsany au devenit, in ultimii ani, extrem de protectivi fata de pensionari, temandu-se ca o eventuala restructurare a sistemului ar afecta populatia in varsta care reprezinta o parte importanta din electoratul traditional al Partidului Socialist.
Criticii spun insa ca tara nu-si poate permite sa nu reformeze sistemul de pensii. Actuala configuratie a acestuia impulsioneaza oamenii sa se pensioneze foarte devreme sau sa paraseasca piata muncii fara sa fie afectati intr-un grad foarte mare, precizeaza analistii. Fondul Monetar International, sprijinit de reformatorii maghiari, forteaza o serie de reduceri - in special in ceea ce priveste un bonus lunar platit tuturor pensionarilor si cunoscut sub numele de "a treisprezecea luna".
Sistemul "a esuat la aproape fiecare nivel", spune Mark Pearson de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), unde Ungaria este stat membru.
Reformarea sistemului s-ar putea dovedi insa dificila, mai ales intr-o perioada in care criza economica si cresterea ratei somajului ii lasa pe cei aflati la marginea societatii cu prea putine resurse pe care sa se bazeze.
O tara a campiilor fertile, Ungaria a fost cucerita de turci si a intrat ulterior sub dominatia austriecilor si mai apoi sub ocupatia germana. Sistemul sau de pensii este insa o mostenire a perioadei in care tara sa aflat sub influenta sovietica.
Dupa ce soivieticii au inabusit revolta din 1956, liderii de la Budapesta au facut un acord implicit cu oamenii, spune Yusaf Akbar, profesor la Central European University. Pentru a evita noi proteste sociale de amploare, liderii politici au promis populatiei o libertate de actiune mai mare si o retea de asigurari sociale confortabila.
Dupa prabusirea comunismului tarile din dreapta Cortinei de Fier s-au straduit sa renunte la vechiul sistem de stat. Tarile baltice au devenit exemple ale reducerii rolului guvernamental, iar Slovacia a adoptat o cota unica de impozitare foarte scazuta. Oficialii de la Budapesta au imbratisat, de asemenea, un sistem capitalist, dar reteaua de beneficii sociale furnizate de catre stat nu s-a restrans semnificativ.
Numarul pensionarilor din Ungaria a explodat in anii '90 cand companiile privatizate au disponibilizat o mare parte din angajatii platiti pana atunci de catre stat. Rata somajului se afla la un nivel ridicat, iar aplicarea pentru o pensie de la stat parea o alternativa atractiva.
O incercare de reforma din 1997 a orientat tara catre sistemul de pensii private, dar politicienii avizi dupa voturi nu s-au aratat dispusi sa renunte usor la sistemul de stat. Cea mai importanta decizie in acest sens a fost a treisprezecea pensie, introdusa in 2003 de predecesorul lui Gyurcsany.
Acum, pensia medie din Ungaria se ridica la 80.000 forinti (350 de dolari) pe luna. Suma este satisfacatoare in conditiile in care salariul mediu net se situeaza cu putin peste 500 de dolari.
In Europa de Est, doar Polonia si Slovenia cheltuiesc o proportie mai mare din Produsul Intern Brut pentru sistemul de pensii decat Ungaria. Dar Slovenia se afla intr-o pozitie economica net superioara, iar Polonia a demarat deja procesul de reformare a sistemului de pensii. In schimb, in Ungaria costurile suportate de stat se vor majora in urmatorii ani, potrivit estimarilor OECD.
Criticii spun ca problemele prezentate de sistemul ungar de pensii sunt numeroase. Contribuabilii cu venituri mari primesc la pensionare un procent mult mai mare raportat la salariu decat cei din alte tari. Mai mult, varsta de pensionare pentru barbati este de 62 de ani, dar acestia se pot pensiona mai devreme daca au 40 de ani de activitate. Ei beneficiaza, de asemenea, de o serie de pargii care le permit sa se pensioneze mult mai devreme.
De exemplu, in cazul in care o persoana solicita pensionarea invocand o dizabilitate aceasta este examinata de Institutul National pentru Reabilitare si Asistenta Sociala. Dar institutul are numai 166 de angajati care au fost nevoiti sa examineze peste 72.000 de astfel de cereri anul acesta.
Numarul persoanelor care au primit pensie pe baza unei asemenea argumentatii a scazut, dar criticii spun ca in Ungaria sunt inca foarte multi cei care primesc pensie de invaliditate dar care in alte tari ar fi considerati apti de munca.
Szabo, cel care a avut un accident de motocicleta, spune de exemplu ca s-ar putea orienta spre o alta meserie. Dar sa gasesti un domeniu in care sa ai sanse reale de angajare este foarte dificil, crede el, preferand varianta mai sigura a unei pensii de la stat.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO