Business Internaţional

Economia Spaniei a stagnat în trimestrul al treilea. Guvernul riscă să rateze ţinta de deficit

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

11.11.2011, 12:52 138

Economia Spaniei, a patra din zona euro, a stagnat în trimestrul al treilea, iar perspectivele pentru ultimele trei luni ale anului sunt pesimiste, punând sub semnul întrebării ţinta de reducere a deficitului bugetar din acest an, transmite Reuters.

Măsurile de austeritate au rolul de a aduce deficitul bugetar al Spaniei sub plafonul de 3% din PIB prevăzut în normele UE şi de a întări încrederea pieţelor financiare în obligaţiunile de stat ale ţării, însă au afectat sever creşterea economică şi aşa slabă.

Astfel, veniturile fiscale sunt în scădere puternică, într-o economie marcată oricum de un şomaj ridicat, care se menţine de trei ani în jurul nivelului de 20%.

Între timp, criza datoriilor de stat face ravagii în zona euro, afectând cererea externă, iar Partidul Popular, care se îndreaptă către o victorie categorică în alegeri şi va forma probabil următorul guvern, a promis că va introduce măsuri fiscale şi mai dure, chiar dacă austeritatea blochează creşterea economică pe termen scurt.

Institutul naţional de statistică INE de la Madrid a anunţat vineri că Produsul Intern Brut nu a crescut în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, dar a înregistrat o expansiune de 0,8% raportat la periaoda corespunzătoare a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO