Business Internaţional

Forintul şi zlotul sunt cele mai vulnerabile monede din Est la o nouă criză financiară

Forintul şi zlotul sunt cele mai vulnerabile monede din Est la o nouă criză financiară

Foto Shutterstock

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

18.07.2011, 00:04 382

Forintul ungar, zlotul polonez, randul sud-african şi realulbrazilian sunt monedele emergente cu cel mai ridicat grad devulnerabilitate în faţa unei crize a pieţelor de credit de genulcelei generate de prăbuşirea băncii americane de investiţii LehmanBro­thers, ce ar putea apărea pe fondul problemelor fiscale dinUniunea Euro­peană, susţin analiştii Citigroup, potrivitBloomberg.

"Criza europeană se află într-un punct critic «în care fieliderii» vin cu un pachet de măsuri dramatice, fie situaţia se vadeteriora semnificativ", se arată într-un raport al analiştilorCitigroup.

"Dacă ar deveni mai clar că UE nu va reacţiona în mod mai activ,ne-am aştepta la o vânzare masivă a majorităţii monedelor, darne-am aştepta" ca zlo­tul, forintul, randul şi realul "săînre­gistreze cele mai dramatice perfor­manţe".

Forintul a pierdut 4,5% în raport cu dolarul şi 1,9% în raportcu moneda euro până acum în această lună, cele mai puternicedeclinuri din rândul a peste 20 de monede ale pieţelor emer­gente,după ce Grecia a solicitat un al doilea pachet de susţinerefinanciară, iar temerile privitoare la posibilitatea ca şi Italiasă aibă nevoie de ajutor s-au intensificat.

în raport cu dolarul, zlotul s-a depreciat cu 3,8%, leul cu3,4%, co­roana cehă cu 3,2%, iar randul cu 2,1%. Valoarea realuluibrazilian a scăzut cu 0,8%.

Citigroup a estimat gradul de vulnerabilitate luând în calculrezervele valutare împărţite la suma deficitului de cont curent şia datoriilor cu scadenţă într-un an. Citigroup a analizat dease­menea pariurile pe creşterea unei monede de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO