Business Internaţional

Franţa vrea un „imperiu european“, Germania se codeşte

Franţa vrea un „imperiu european“, Germania se codeşte

Autor: Catalina Apostoiu

16.11.2018, 00:05 299
Unitatea europeană ar trebui să reprezinte ceva mai concret, declară ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt. Însă, deşi Franţa este dispusă să facă paşi reali în acest sens, Germania continuă să ezite.

Uniunea Europeană ar trebui să devină „un imperiu pa­cifist“ pentru a putea ţine piept Chinei şi SUA, argumentează Le Maire. Iar, deşi unii nemţi ar putea găsi discursul său nea­tră­gător, Le Maire explică faptul că „folosesc această frază pentru că în lumea de mâine totul se va rezuma la putere-putere tehnologică, economică, financiară, monetară, culturală. Europa nu mai trebuie să ezite în a-şi folosi puterea“.

Oficialul francez subliniază că s-a discutat mult timp pe acest subiect. „Acum a venit vremea deciziilor. Şi vor exista decizii pe 4 decembrie, la următoarea reuniune a miniştrilor economiei şi finanţelor. Nu-mi imaginez că se va întâmpla altfel.“

„Toată lumea ştie că-ţi trebuie curaj să te pui în calea administraţiei Trump. Europenii s-au săturat de bâlbâielile de la Bruxelles, vor să vadă acţiune“, adaugă Le Maire.

Unul dintre cele mai evidente cazuri recente în care Europa nu şi-a manifestat puterea este cel al sancţiunilor americane împotriva Iranului. În acest caz, Le Maire spune că Europa va face în continuare eforturi de creare a instituţiei financiare care să le permită companiilor europene să-şi continue relaţiile comerciale cu Iranul. Însă nu aceasta este problema, ci că Europa nu ar trebui să le permită SUA să decidă unde pot face afaceri companiile europene.

LeMaire se declară de asemenea de acord cu criticile Americii că Europa este „prea timidă“ în a se apăra în faţa achiziţiilor de tehnologie ale chinezilor. Europa trebuie să coopereze cu SUA pentru a ţine piept politicile comerciale ale Beijingului, susţine ministrul francez.

O aşa-numită „taxă digitală“ reprezintă un alt caz în care Europa ar trebui să dea dovadă de unitate pentru a-şi apăra puterile suverane. Taxa nu a atras susţinere suficient de puternică din partea guvernului german, iar grupurile de business germane şi-au exprimat opoziţia cu privire la aceasta.

Întărirea zonei euro reprezintă o altă prioritate pe lista lui Le Maire pentru poziţionarea Europei ca putere mondială. „Dacă o nouă criză ar erupe mâine şi ar afecta Europa, zona euro nu ar fi capabilă să reacţioneze adecvat“, declară acesta. 

Crearea unui buget comun al zonei euro este vitală în acest sens. 

Dar şi în acest caz Germania nu se mişcă destul de rapid, temându-se de un transfer al plăţilor către economiile mai slabe economic din zona euro. 

În lipsa susţinerii Germaniei în toate aceste cazuri, Le Maire arată că transformarea Europei într-un „imperiu“ va fi dificilă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO