Business Internaţional

Iniţiativa Belt and Road a Chinei, următorul risc major pentru sistemul financiar mondial?

Iniţiativa Belt and Road a Chinei, următorul risc major...

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2017, 00:06 1842

În momentul lansării acesteia, China şi-a prezentat iniţiativa Belt and Road (noul Drum al Mătăsii) drept un mijloc de promovare a prosperităţii economice şi creare de legături diplomatice la scară mondială.

Deşi poate fi apreciată venind într-o perioadă de ascensiune a agendelor pro­tec­ţioniste, iniţiativa pre­zintă şi riscuri, în special prin prisma nivelurilor în creştere de finanţare furnizată de stat, scrie CNBC.

Potrivit unor rapoarte recente, unele dintre cele mai mari bănci comerciale deţinute de stat din China vor începe să atragă capital pentru finanţarea investiţiilor având legătură cu iniţiativa.

Vestea evidenţiază riscul ca statul să acumuleze sute de miliarde de dolari sub formă de credite neperformante în cadrul eşuării proiectelor. Pentru Xu Chenggang, profesor de economie la Cheung Kong Graduate School of Business din Beijing, aceasta nu este o surpriză.

„Impactul ar fi devastator nu numai pentru China, ci pentru întreg sistemul financiar mondial“, susţine Xu.

„Aceste credite sunt acordate guver­ne­lor unor ţări cu risc pentru a finanţa proiecte de infrastructură riscante. Dacă proiectele ar fi lansate de firme private nu ar exista motive de teamă, însă în acest caz vorbim de creditare de la guvern la gu­vern“, potrivit acestuia.

Foarte im­por­tant, ţările care au legătură cu iniţativa se numără printre cele mai riscante ţări în curs de dezvoltare din lume.

„Nu am nicio îndoială că un număr mare de proiecte vor întâmpina probleme“, susţine la rândul său Bjorn Conrad, de la Mercator Institute for China Studies. „Există riscuri considerabile de generare de credite neperformante în multe dintre aceste proiecte şi riscuri majore de default.“

„Un risc pentru sistemul bancar chinez echivalează cu un risc pentru sistemul ban­car mondial“, concluzionează Conrad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO