Business Internaţional

Premieră: Guvernul german blochează preluarea unei companii nemţeşti de către chinezi

Premieră: Guvernul german blochează preluarea unei...

Autor: Răzvan Botea

01.08.2018, 14:55 1214

Guvernul Angelei Merkel a folosit dreptul de veto pentru prima oară pentru a bloca preluarea unei companii germane din partea chinezilor, semnalând o posibilă poziţie mai severă în ceea ce priveşte investiţiile din partea Chinei, scrie Bloomberg.

Cabinetul lui Merkel a votat miercuri blocarea achiziţiei companiei germane Leifeld Metal Spinning AG de către un investitor chinez, a spus ministrul Economiei de la Berlin. Guvernul a luat această măsură de precauţie, chiar dacă investitorul Yantai Taihai Group a dat semnale în ultima clipă că va renunţa la ofertă.

Decizia vine în urma examinării impactului pe care l-ar putea avea această preluare, iar concluzia a fost că ar putea să derive o problemă de securitate naţională în urma acesteia.

Leifeld, cu sediul în Ahlen, este unul dintre cei mai mari producători de piese metalice pentru industria auto, spaţială şi nucleară.

Germania se aliniază astfel tendinţei nord-atlantice, prin care SUA şi Canada au înăsprit condiţiile economice când vine vorba de China. Guvernul Angelei Merkel a făcut eforturi în ultimul timp să atragă investiţii europene, după ce a devenit „ţinta” achiziţiilor chinezeşti în ultimii ani.

Îngrijorarea majoră este că, prin achiziţia de elemente de infrastructură-cheie (inclusiv porturi sau reţele electrice), China caută acces la tehnologie şi vrea să-şi extindă influenţa globală.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO