Business Internaţional

Rubla rusească se dezechilibrează din cauza tensiunilor dintre Moscova şi NATO

Rubla rusească se dezechilibrează din cauza tensiunilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2022, 00:03 183

Rubla rusească s-a depreciat ieri la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, dar şi-a revenit, fiind prinsă în vârtejul tensiunilor provocate de mobilizarea masivă a armatei Rusiei la graniţele cu Ucraina într-o săptămână posibil decisivă în rezolvarea sau agravarea crizei ucrainene, scrie Bloomberg.

În criza anterioară, declanşată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, rubla s-a prăbuşit, aruncând economia ţării într-o criză financiară severă. Ieri, moneda rusă a scăzut cu până la 1,4%, la 78,29 de unităţi pentru un dolar. Vineri, deprecierea a fost de 2,8%.

Dezechilibrul a fost accentuat şi de faptul că vineri banca centrală rusă a efectuat cea de-a treia majorare a dobânzii cu 100 de puncte de bază în mai puţin de un an.

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat duminică pentru CNN că există „o posibilitate clară ca foarte curând să aibă loc o acţiune militară majoră“ în Ucraina. Mai devreme, tot el a spus că Rusia va ataca sau va încerca să declanşeze un conflict în Ucraina în această săptămână.

Rusia a negat în mod repetat că intenţionează să-şi invadeze vecinul, iar oficialii ruşi acuză SUA că alimentează „isteria“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO