Business Internaţional

Salariile din Ungaria au crescut cu 10%

20.08.2008, 19:24 15

Salariile din Ungaria au avut un ritm de crestere mai rapid in iunie decat in luna precedenta, cauzand cresterea presiunilor asupra bancii centrale pentru a majora rata dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Salariul mediu lunar brut a avut o rata anuala de crestere de 9,7%, pana la 200.198 de forinti (848 de euro), dupa ce urcase cu 9,6% in luna iunie, conform biroului de statistica din Budapesta. Cresterea estimata a salariilor era de 8%, iar aprecierea anuala este, in mare parte, rezultatul introducerii a doua zile de lucru suplimentare in luna mai, fata de anul trecut.
Banca centrala a Ungariei a anuntat in prima jumatate a acestui an ca accelerarea ritmului de crestere a salariilor este un indicator al majorarii presiunilor inflationiste, intr-un moment in care masurile de austeritate luate de guvern scad profiturile companiilor. Strategii bancii centrale au declarat, in cursul saptamanii trecute, ca sunt pregatiti pentru o noua majorare a dobanzii, in cazul in care aceasta va fi necesara.
Forintul s-a tranzactionat la valoarea de 236,73 forinti/euro in dimineata zilei de ieri, la bursa din Budapesta, comparativ cu 236,07 forinti/euro in dupa-amiaza zilei de luni. Randamentul obligatiunilor pe trei ani a crescut de la 8,49% pana la 8,56%.
Preturile bunurilor de larg consum au ramas cu mult peste tinta bancii centrale, facandu-i pe oficialii acesteia sa majoreze rata pentru depozitele la doua saptamani pana la 8,5%, un maxim al ultimilor trei ani.
In luna iulie, rata inflatiei s-a situat la valoarea de 6,7%, aceeasi ca in luna precedenta.
Banca centrala, care isi va face publice estimarile revizuite in cursul saptamanii viiitoare, a anuntat ca se asteapta la o medie a inflatiei de 6,3% pentru acest an si de 4,2% pentru anul viitor, cu o scadere de 3% a ratei in anul 2010.
Salariile din sectorul privat, unul dintre indicatorii cei mai atent monitorizati de banca centrala, au crescut cu 8,9% in luna iunie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO