Business Internaţional

Stiri pe scurt din Europa de Est

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2013, 00:00 143

Plătitorii bulgari de taxe au fost înşelaţi cu cel puţin un miliard de leva (511 milioane euro) printr-un schimb ilegal de energie electrică, reiese dintr-o anchetă a postului de televiziune local TV7. Potrivit investigaţiei, Bulgaria a livrat în perioada 2008-2013 o cantitate de energie de aproximativ 12.806,2 TWh către România, Turcia, Grecia, Serbia şi Macedonia cu motivaţia că volumul reprezintă surplus. Sub acordurile bilaterale încheiate cu operatorii reţelelor din statele vecine, compania naţională de electricitate din Bulgaria NEK, prin operatorul sistemului de energie, a redirecţionat energia electrică peste graniţele ţării, condiţia fiind ca Bulgaria să primească la schimb aceeaşi cantitate de energie, fără tranzacţii monetare. Însă investigaţia a relevat că energia returnată a fost de 12 ori mai puţină decât cea livrată. Guvernul bulgar a demisionat din cauza protestelor sociale cauzate de creşterea facturilor la utilităţi, în condiţiile în care multe gospodării folosesc energia electrică pentru încălzit.

Miniştrii de externe din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria au cerut într-o scrisoare comună liderilor Uniunii Europene să sprijine proiectul construirii gazoductului european Nabucco, prin care Europa şi-ar reduce dependenţa de importul de gaze naturale din Rusia, potrivit agenţiei ungare MTI, care citează surse diplomatice. Conducta ar transporta combustibil din zona Mării Caspice traversând teritoriile Bulgariei, României şi Ungariei, destinaţia finală fiind Austria. Scrisoarea a fost trimisă, printre alţii, comisarului european al energiei Günther Oettinger şi preşedintelui Comisiei Europene Manuel Barroso.

Consiliul monetar al băncii centrale ungare prezidat de noul guvernator Gyorgy Matolcsy a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale la minimul record de 4,75%, scrie portfolio.hu. Conducerea anterioară a băncii a fost dur criticată şi atacată de guvern pentru că nu-i susţine politicile economice prin reducerea dobânzilor. Matolcsy, numit de premierul Viktor Orban, a fost ministrul economiei şi arhitectul măsurilor neortodoxe de stimulare economică implementate de guvern. Analiştii consideră că reducerea dobânzi va întări forintul, a cărui depreciere i-a împovărat şi mai mult pe ungurii îndatoraţi în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO