Companii

ALFRED, nume de cod pentru un nou tip de reactor nuclear în România. Cine-l implementează?

ALFRED, nume de cod pentru un nou tip de reactor nuclear...

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2013, 18:02 1665

În cursul zilei de mâine se va semna acordul de constituire pentru implementarea proiectului ALFRED, un reactor nuclear de demostraţie răcit cu plumb, părţile implicate în dezvoltarea acestuia fiind Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară - Sucursala Instititul de Cercetări Nucleare Piteşti, Ansaldo Nucleare şi ENEA.

Realizarea proiectului ALFRED a fost aprobată prin hotărâre de guvern la finalul lunii trecute, reactorul urmând să fie amplasat la Mioveni, acolo unde funcţionează şi Fabrica de Combustibil Nuclear. El figurează pe lista proiectelor prioritare finanţate din fonduri europene.

“Pe lângă necesitatea de a definitiva Unităţile nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, România trebuie sa  adopte o filieră modernă de reactori nucleari de Generaţia IV şi se impune intrarea noastră în clubul ţărilor care promovează aceste filiere în fază de cercetare şi demonstraţie experimentală. Unul dintre proiectele din cadrul Generaţiei IV, dezvoltat în Europa, este reactorul de demonstratie răcit cu plumb – ALFRED”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Potrivit documentului, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti este deja angrenat în activităţi de cercetare dedicate reactorilor de generaţie IV prin intermediul programelor Euratom-fisiune şi Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică.

Circa 20% din toată energia produsă în România provine în acest moment de la cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă. Planurile sunt de a extinde centrala cu încă două unităţi, în valoare de 6,5 miliarde de euro, dar deocamdată statul român nu a găsit investitori. Ultima speranţă sunt companiile chineze. Reactoarele de la Cernavodă folosesc tehnologie canadiană CANDU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO