Companii

Analiză ZF. „Moda“ prietenilor necuvântători afectează balanţa comercială: România are al patrulea cel mai mare deficit comercial din lume la hrana pentru animale de companie: importurile sar de 300 mil. dolari, pe când exporturile tind spre zero

Analiză ZF. „Moda“ prietenilor necuvântători...

Autor: Cristina Roşca

18.08.2023, 17:40 205

♦ Pe o piaţă unde tot mai mulţi oameni îşi cumpără sau adoptă un pet, producţia de mâncare pentru câini ori pisici e aproape inexistentă, vânzările fiind susţinute cu importuri ♦ Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa.

România a exportat anul trecut mâncare pentru câini şi pisici în va­loare de doar 16 mi­li­oane de dolari, pe când importurile au sărit de 325 de milioane de dolari, arată o analiză ZF făcută pe baza da­telor de la WorldsTopExports.com. Astfel, piaţa locală a avut un deficit comercial de circa 310 milioane de dolari în 2022, cu 10,5% mai mare decât în anul anterior. Această evo­luţie vine în contextul în care tot mai mulţi români îşi cum­pără sau adoptă un pet, însă pro­ducţia de mâncare pentru câini ori pisici e aproa­pe ine­xis­tentă, aşa că vânzările sunt susţinute cu importuri.

„La mâncare de animale, avem o problemă pentru că există doar opt producători la nivel naţional, deşi piaţa e mare şi în creştere“, spunea recent Daniel Gross, CEO al retaile­rului Penny. Executivul a studiat toate categoriile de pro­duse unde România are de­ficit comercial mare, iar hra­na pentru animale de com­panie e în top.

De altfel, datele de la WorldsTopExports.com arată că Ro­mânia este pe locul pa­tru la nivel mondial după valoarea deficitului comercial la mân­carea pentru câini şi pisici. Piaţa locală este precedată de Marea Britanie, Japo­nia şi Canada, ţări cu populaţii mai numeroase şi cu economii mult mai dezvoltate. Asta înseamnă că şi pute­rea de cumpărare e mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO