Companii

Cum cheltuieşti jumătate de miliard de euro? Răspunsul la ZF Power Summit ’15

Ioan Roşca, directorul general al Electrica

Ioan Roşca, directorul general al Electrica

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2015, 00:04 321

Ioan Roşca, directorul general al Electrica, cel mai mare jucător din piaţa distribuţiei şi furnizării de energie cu o bază de clienţi formată din 3,6 milioane de consumatori, va veni în cea de-a doua zi a ZF Power Summit ’15, pe 24 fe­bruarie, într-un panel în care se vor căuta răspunsuri la o între­bare încă greu de înţeles: cum se pot extinde în regiune companiile energetice româ­neşti, trecând astfel de la statutul de sim­ple ţinte de pre­luare?

Ioan Roşca a pre­luat funcţia de direc­tor general al Elec­trica în 2012.

În perioada 2007-2012, Roşca a ocupat funcţia de director general în cadrul Electrica Distribuţie Transil­va­nia Sud. Este absolvent al Facultăţii de elec­trotehnică din cadrul Universităţii Transil­vania din Braşov.

Anul trecut, Electrica s-a listat simultan pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra într-o operaţiune din care a reuşit să adune de pe pieţele de capital aproape 2 miliarde de lei în schimbul unui pachet de 51%. 

Compania a terminat primele nouă luni ale anului trecut cu venituri de 3,55 mi­liarde de lei (circa 806 milioane de euro), în scădere cu 10% faţă de pe­rioa­da similară a anului trecut, mai ales din cauza scăderii con­sumului de energie, dar compania şi-a protejat profitul prin achi­ziţii de elec­tricitate la preţuri mai mici.

La finalul celor nouă luni, com­pa­nia a raportat un profit net de 306,3 milioane de lei (69,4 milioane de euro).

Cum va cheltui Electrica cele 2 mi­liarde de lei din listare şi ce oportunităţi re­gionale ar putea vâna singura com­panie de distribuţie a energiei în care statul mai are un cuvânt de spus?

Aflaţi răspunsul la această între­bare la ZF Power Summit ’15 (23-24 fe­bruarie).

Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO