Companii

Enel discuta acum cel mai important lucru la Electrica: pretul energiei

20.01.2004, 00:00 35

Discutiile dintre grupul italian Enel si statul roman privind preluarea distributiilor locale de electricitate Banat si Dobrogea se concentreaza in acest moment asupra reglementarilor din domeniul energiei electrice, potrivit unor surse apropiate afacerii.
In acest moment, partile nu au cazut de acord privind valoarea tranzactiei, avand in vedere ca italienii au nevoie de o imagine clara asupra evolutiei tarifului de distributie pe termen lung pentru a-si dimensiona oferta, precizeaza sursele citate.
Prezentarea ofertei finale a Enel pentru preluarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea este asteptata pentru data de 8 martie.
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru ZF ca se merge pe ideea "unei tranzactii acceptabile, fara o presiune prea mare pe tarif, ci mai mult pe acordarea de garantii investitorului. In principiu, accentul (n.r. a€“ partii romane) se pune pe recapitalizarea companiei, si deci pe un program amplu de investitii. Ca teorie generala, daca angajamentul de investitii este foarte mare, scade pretul pe pachetul de actiuni". Anul trecut, oficiali ai Enel au afirmat ca grupul ar putea investi circa 1,2 mld. $, pe o perioada de 15 ani.
Enel a ramas singurul investitor asteptat sa depuna o oferta finala pentru cele doua distributii, dupa ce alti trei competitori s-au retras din cursa a€“ Public Power Corporation (Grecia), BKW (Elvetia) si EVN (Austria). Saptamana trecuta, Enel a depus expresii de interes si pentru cele doua mari distributii de gaze din Romania, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.
Echipa Enel pentru tranzactie cuprinde Ernst & Young (Italia), firma de consultanta London Economics (in special pe probleme de reglementari) si casa de avocatura Musat si Asociatii, in timp ce ministerul de resort este asistat de catre consultantul BNP Paribas si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO