Companii

Fermierii au pariat 260 mil. euro pe silozuri

Fermierii au pariat 260 mil. euro pe silozuri

Foto Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi

05.12.2012, 00:07 1019

Fermierii şi casele de comerţ cu materii prime agricole au construit în ultimii patru ani silozuri şi magazii cu o capacitate de 2,6 milioane de tone, adică investiţii de 260 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de construcţie de 100 euro/tonă.

În România, o piaţă agricolă unde doar 1,5 din 10 hectare sunt irigate, silozurile şi magaziile rămân unul din puţinele instrumente de management al riscurilor. O astfel de investiţie le permite agricultorilor să îşi rostogolească stocurile sau să îşi maximizeze rezultatele speculând evoluţia preţurilor.

"Mi-am făcut anul trecut o magazie de 5.000 de tone de cereale, am recuperat banii într-un singur an aşa că am extins anul acesta cu încă 5.000 de tone. În total cred că investiţia

s-a ridicat la un milion de dolari, dar a meritat", explică Ion Ciulinaru, un fermier care exploatează 2.500 ha în Călăraşi.

Apetitul jucătorilor din agricultură pentru investiţiile în silozuri este vizibil având în vedere că în ultimii patru ani capacitatea de stocare totală de pe piaţa locală a crescut cu 17%, la 17,4 milioane de tone.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO