România se află pe primul loc la producţia de prune din Uniunea Europeană, cu o cotă de circa 50%, pe locul 5 la producţia de pepene verde şi pe locul 6 la producţia de mere, nuci, cireşe, afine sau struguri, conform unei analize ZF pe baza datelor referitoare la anul 2022 ale Eurostat, biroul european de statistică.
Paradoxal, deşi performanţa în acest sector ne plasează între cei mai mari 10 producători dintre cele 27 de state membre al UE, fructele generează al doilea cel mai mare deficit agroalimentar, de 730 mil. euro în 2022, potrivit statisticilor naţionale. De ce există această contradicţie? E o întrebare pe care mulţi şi-au pus-o în timp ce se uitau pe rafturile supermarketurilor şi se întrebau de ce gustul autentic al fructelor româneşti nu se regăseşte în plin sezon. De ce coşurile din retail sunt umplute cu produse din import, iar deficitul la fructe şi legume merge spre 2 mld. euro?