Companii

Taher caută firme româneşti pentru un proiect feroviar de 500 mil. dolari în Iordania

Autor: Neagu Lidia-Ileana

31.05.2011, 23:35 211

Jordan Express Light Railway Company, deţinută de omul deafaceri Fathi Taher, a semnat un contract cu firma de consultanţăRailway Business, a unui fost director al CFR SA, pentru a găsiinvestitori români care să dezvolte un proiect feroviar de 500milioane dolari în Iordania. "Vreau ca partea românească săparticipe cu cât mai multe firme în acest proiect, în afară deElectroputere şi Griro.

Firma de management va negocia şi cu alte companii din domeniu",a declarat Fathi Taher, proprietarul Electroputere Craiova şiGriro. Proiectul din Iordania se numeşte "Zaman Express" şipresupune construcţia, operarea şi transferul unei reţele feroviarepentru trenuri uşoare care va face legătura între capitala Amman şicentrul industrial al oraşului Zarqa. Zaman Express este un proiectde tip parteneriat public-privat şi presupune construcţia uneireţele duble de nouă staţii de tren pe o distanţă de 28 dekilometri.

La finalizare, linia de tren va asigura transportul zilnicpentru 460.000 de persoane în ambele sensuri dintre Amman şi Zarqa.Grupul Taherinvest a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernuliordanian în noiembrie 2010, proiectul Zaman Express aflându-se înprezent în faza finală de proiectare.

Finanţarea proiectului din partea Taherinvest va fi asigurată înproporţie de peste 75% de către instituţii financiare din StateleUnite ale Americii. Aceleaşi organizaţii au finanţat Taher Group cupeste 80 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui proiecthotelier de cinci stele în Kabul, Afganistan, care urmează să fieinaugurat peste două săptămâni.

Compania de management feroviar Railway Business este deţinutăde un fost director general al CFR SA, Emil Sabo, şi o altăpersoană fizică, Dragoş Nedelcu. Fathi Taher este acţionar în maimulte companii din România, printre care Electroputere, Laminate,Griro, hotelul de cinci stele Marriott.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO