Companii

Takata Petri renunta la 220 de oameni la Arad

20.01.2009, 18:26 87

Producatorul japonez de componente auto Takata Petri, al treilea producator local de componente auto, cu afaceri de 245 mil. euro in 2007, va concedia 223 de angajati ai fabricii de centuri de siguranta din Arad pentru a adapta necesarul de personal la volumul in scadere al productiei.

Reprezentatii companiei au declarat ca in ultimele trei luni Takata a luat o serie de masuri pentru a reduce riscul concedierilor odata cu reducerea comenzilor. Astfel, au fost blocate angajarile suplimentare, iar programul de productie a fost redus la patru zile pe saptamana, odata cu reorganizarea procesului de productie.
"Cu toate acestea, evolutia pietei nu arata nicio imbunatatire, astfel incat ne vedem nevoiti sa reducem aproximativ 223 de locuri de munca in fabrica de centuri. Procesul va incepe imediat si va respecta toate etapele prevazute de lege", informeaza compania.
Takata Petri detine in Romania doua fabrici la Arad, pentru productia de centuri de siguranta si de volane auto, si o a treia unitate, in Sibiu, care produce airbag-uri. La fabrica de centuri de siguranta lucrau pana la decizia de reducere a personalului aproximativ 1.300 de oameni, din cei aproximativ 5.500 de salariati ai companiei in Romania. "Desi comenzile au scazut si pentru fabrica de volane, in aceasta fabrica vom mentine personalul existent, intrucat sunt asteptate proiecte noi sa intre in fabricatie pana la sfarsitul acestui an."
Surse apropiate companiei au declarat ca disponibilizarile de la fabrica de centuri de siguranta au fost motivate de o reducere de 50% a comenzilor pe termen mediu, in timp ce la fabrica de volane auto, unde lucreaza 3.000 de oameni, comenzile s-au redus cu 25%. Fabrica de volane auto lucreaza patru zile pe saptamana, la capacitate maxima, cu intreg personalul.
Concedierile colective anuntate de Takata sunt primele masuri de acest gen luate de un producator de componente in 2009, dupa ce la finalul anului trecut majoritatea companiilor au renuntat la personalul cu contracte pe perioade determinate.
Si producatorul auto Dacia a decis in luna decembrie sa nu mai reinnoiasca 620 de contracte de munca, iar in luna ianuarie a mai renuntat la 300 de oameni angajati temporar.
Cel mai mare angajator din industria de componente auto, compania Draxlmaier, a renuntat la finalul anului trecut la 800 din angajatii din fabricile din Timisoara, Pitesti si Hunedoara, la o luna dupa ce concediase 1.000 de oameni de la fabrica din Codlea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO