Companii

Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România: liderul rămâne CBRE, dar se apropie din spate şi cei de la Jones Lang LaSalle si Colliers. Knight Frank pierde locul 2

Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România:...

Autor: Bogdan Alecu

10.07.2018, 00:08 1596

Cele mai mari zece companii de con­sul­tan­ţă imobi­lia­ră, jucă­torii care inter­me­dia­ză cele mai mari tran­zacţii cu spaţii şi clădiri de bi­rouri, terenuri, cen­tre comerciale, mal­luri, ha­le in­dustriale şi imobile rezi­den­ţiale, au rulat anul trecut afa­ceri de circa 220 de milioane de lei, în creş­tere cu 27% faţă de anul anterior, po­trivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Businessul acestora a fost susţi­nut de unul dintre cei mai efer­ves­cenţi ani pe piaţa de birouri, cu mari companii care au semnat pentru un sediu nou. Pe de altă parte, tranzacţiile cu proiecte office s-au lăsat aşteptate până în acest an, în timp ce vânzările de terenuri au accelerat.

În top, cel mai mare jucător a rămas CBRE, cu afaceri de aproape 60 de milioane de lei, în urcare cu 35% faţă de anul anterior.

„Toate departamentele noastre au înre­gistrat creştere în 2017 din punctul de vedere al portofoliului de clienţi, al numărului de oa­meni şi al veniturilor. Tendinţa este de creştere şi în 2018, după ce atât în 2016, cât şi în 2017 am fost lideri de piaţă. Suntem în creştere din punc­tul de vedere al echipelor, iar cele mai spec­tacu­loa­se evoluţii ca linii de business le înre­gis­trează departa­mentul de property ma­nage­ment şi divizia de facility management“, a spus Răzvan Iorgu, managing director al CBRE.

Pe locul secund a urcat JLL, di­rect de pe locul patru, cu un business de 37,4 mi­lioane de lei, în urcare cu aproape 50%. Anterior, pe locul doi se afla Knight Frank, care în 2017 s-a clasat pe locul cinci, în urma unei scăderi de 26% a businessului.

Cea mai mare creştere a unei companii din top trei a fost punctată de Colliers International România, de 53%, la 29 mil. lei.

Printre jucătorii nou-intraţi în top se numără Esop Consulting, companie controlată de familia Petrescu, care a intrat în top 10 direct pe locul opt, cu un business de aproape 6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO