Companii

ZF HR Trends 2017. Lorena Furtună, Oracle: Tehnologia va elimina joburile cu activităţi repetitive, dar va creşte numărul locurilor de muncă creative

Lorena Furtună, HR manager în cadrul companiei Oracle Romania: În Romania nu estimez că vom vedea într-o perioadă apropiată dispariţia joburilor pe fondul digitalizării

Lorena Furtună, HR manager în cadrul companiei Oracle Romania: În Romania nu estimez că vom vedea într-o perioadă apropiată dispariţia joburilor pe fondul digitalizării

Autor: Mihaela Pascari

08.04.2017, 17:01 1647

Digitalizarea va afecta piaţa muncii în următorii ani, în sensul că va înlătura locurile de muncă care presupun activităţi repetitive, însă va crea şi oportunităţi pentru crearea unor joburi care să stimuleze mai mult creativitatea angajaţilor, a spus Lorena Furtună, HR manager în cadrul companiei Oracle Romania, subsidiara locală a gigantului IT american.

"Revoluţia tehnologică m-a ajutat şi îi văd beneficiile, nu doar din punctul de vedere al eficientizării proceselor interne. Se creează procese digitalizate care se conectează cu alte procese digitalizate şi înlocuiesc omul care făcea legătura dintre ele. În schimb, s-a creat  o parghie de creati­vitate pentru oameni", a spus Lorena Furtună, care a participat la cea de-a XII-a ediţie a ZF HR Trends, evenimentul anual dedicat pieţei muncii organizat de ZF, la care au participat 200 de persoane.

Ea a mai spus că au fost automatizate acele procese de lucru care puteau fi înlăturate, pro­cese care erau gestionate anterior de oameni.

"Stu­diile nu arată că este o scădere a numărului locu­rilor de muncă, tocmai pentru că ele au fost înlocuite cu joburi mai creative."

În opinia sa, automa­tizarea proceselor de lucru a fost orientată spre do­menii precum producţia, unde angajaţii oricum nu erau atraşi de activitatea repetitivă pe care o desfăşurau.

"Oamenii care înainte făceau activităţi repetitive se pot orienta acum către alte zone, mai creative. Şi partea de robotică face acelaşi lucru. Spre exem­plu, în industria teleco­muni­caţiilor, unii jucători locali au introdus roboţi. Atunci cand suni la departamentul de relaţii cu clienţii îţi dai seama că este un robot doar atunci cand ai nevoie cu adevărat de componenta umană", a precizat Lorena Furtună.

Tendinţa globală de dispariţie a unor categorii de joburi din cauza digitalizării nu este valabilă şi pentru Romania.

"În statele mai dezvoltate, cum este cazul SUA, poate exista o tendinţă de dispariţie a joburilor, chiar şi în zona de resurse umane, pe care noi nu o resimţim în acest moment. În Romania nu estimez că vom vedea într-o perioadă apropiată dispariţia joburilor, iar studiile arată că nici în alte ţări mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est nu vor dispărea joburi", a spus Lorena Furtună.

Ea mai spune că universităţi precum Massachusetts Institute of Tehnology (MIT), una dintre cele mai importante universităţi tehnice americane de studii şi cercetări sau Harvard, au interpretat revoluţia tehnologică şi legătura dintre progresul economic şi creşterea sau scăderea numărului locurilor de muncă.

"Suntem într-o zonă de structurare, ne transformăm, însă creăm noi abilităţi sau capacităţi pentru a face faţă noilor pieţe în care intrăm, fie ca simpli angajaţi, fie ca specialişti, fie ca vanzători. Trebuie să ne adaptăm la această transformare, să fim şi noi parte  din această schimbare atat de percepţie, cat şi de acţiune", a precizat Lorena Furtună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO