Eveniment

Investitorii straini cer deductibilitatea creantelor neincasate

09.06.2006, 00:00 17

Reprezentantii investitorilor americani, britanici si canadieni in Romania solicita deductibilitatea integrala a creantelor neincasate de la debitori, a pierderilor de inventar si promovarea unei legislatii care sa reglementeze grupurile fiscale de companii.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Asociatia Canadiana de Afaceri in Romania si Camera de Comert Britanico - Romana au depus la Ministerul Finantelor un document comun care contine recomandari privind impozitarea, neincluse in proiectul de modificare a Codului fiscal, informeaza Camera de Comert Americana in Romania.

Documentul contine si propuneri care se refera la corelarea legilor din domeniul fiscal, adoptarea tuturor recomandarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru sediile permanente si respectarea standardelor internationale de raportare financiara.

"Consideram ca mediul de afaceri resimte din ce in ce mai mult nevoia de stabilitate si predictibilitate a politicilor fiscale, ceea ce necesita o strategie pe termen mediu si lung ce ar trebui reflecta de Codul fiscal, legea bugetului de stat si alte legi din acest domeniu", arata oficialii Camerei de Comert Americane.

Reprezentantii camerelor de comert considera ca strategia ar trebui sa faca parte din planurile de dezvoltare economica a Romaniei, care trebuie sa cuprinda si masurile fiscale pentru atingerea acestor obiective.

Pe de alta parte, investitorii sustin aplicarea cotei unice de impozit pe venit si considera ca ar trebui aplicata la toate tipurile de venituri impozabile.

"In privinta castigurilor de capital, consideram ca tratamentul fiscal trebuie diferentiat intre investitiile de portofoliu (peste un an) si cele speculative (sub un an)", mai informeaza Camera de Comert Americana in Romania.

Castigurile realizate pe piata de capital sunt impozitate, in prezent, cu 1% sau 16%, cotele fiind aplicate in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Pana in acest an, veniturile din aceasta categorie au fost taxate cu 1%.

Varianta finala a proiectului de modificare a Codului fiscal prevede ca aceste castiguri vor fi impozitate cu cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu.

In plus, reprezentantii camerelor de comert afirma ca este necesara si imbunatatirea profesionalismului si a conduitei inspectorilor fiscali.

Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost aprobat recent de Guvern si va fi discutat in Parlament, urmand sa fie aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO