Eveniment

Leul prinde putere: s-a apreciat în faţa principalelor trei valute pentru prima dată în ultimele două săptămâni

Leul prinde putere: s-a apreciat în faţa principalelor...

Autor: Liviu Popescu

14.12.2015, 13:18 1210

Moneda naţională a câştigat astăzi 0,5% în faţa euro, ajungând la o referinţă de 4,5085 lei, şi punând capăt unei perioade de şapte zile consecutive în care leul a pierdut teren în faţa monedei europene. Vineri, BNR anunţase o referinţă de 4,53 lei, cel mai ridicat nivel al ultimilor aproape doi ani.

Şi referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a scăzut astăzi la 4,11 lei, cu 0,4% sub şedinţa de vineri. Francul elveţian s-a depreciat uşor la 4,18 lei.

Astfel, leul s-a apreciat astăzi în faţa principalelor trei valute simultan pentru prima oară în ultimele două săptămâni.

“Pentru astăzi, o zi cu un calendar liniştit, credem că am putea vedea o mişcare pozitivă după ce Moody’s a schimbat, vineri seara, perspectiva rating-urilor României la pozitiv de la neutru. Astfel, leul ar putea fi oarecum izolat de presiunile externe şi s-ar putea aprecia spre 4,51/euro”, scriu analiştii de la ING într-un studiu.

Azi dimineaţa în jurul orei 7:00, pe piaţa interbancară cursul de schimb afişa un nivel de 4,52 lei, pentru ca la ora 10:00 să scadă la 4,51 lei.

De la finele lunii decembrie 2014, euro a câştigat 0,6% în faţa leului.

De la 2 decembrie 2015 şi până în prezent, euro a câştigat în faţa leului 1,07%.
Pe pieţele internaţionale, paritatea euro-dolari continuă să se menţină în jurul nivelului de 1,09 în timp ce investitorii aşteaptă decizia Băncii Federale a SUA de miercurea aceasta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO