Eveniment

O undă de speranţă. Ministrul de externe al Turciei: Rusia şi Ucraina se apropie de un acord de pace asupra unor chestiuni "critice". Sper la o încetare a focului, dacă cele două părţi nu dau înapoi

O undă de speranţă. Ministrul de externe al Turciei:...

Autor: Ştefan Stan

20.03.2022, 14:40 749

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu publicat duminică că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord asupra unor chestiuni "critice" şi că speră la o încetare a focului dacă cele două părţi nu dau înapoi de la progresele înregistrate până acum.

Forţele ruseşti au invadat Ucraina la 24 februarie. Preşedintele Vladimir Putin a calificat acţiunile Rusiei drept o "operaţiune specială" menită să demilitarizeze Ucraina şi să o cureţe de ceea ce el consideră naţionalişti periculoşi. Ucraina şi Occidentul spun că Putin a lansat un război agresiv la alegere.

Miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmytro Kuleba s-au întâlnit la începutul acestei luni în staţiunea turcească Antalya, la care a participat şi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Discuţiile nu au avut rezultate concrete.

Dar Cavusoglu, care a călătorit, de asemenea, în Rusia şi Ucraina săptămâna trecută pentru discuţii cu Lavrov şi Kuleba, a declarat pentru cotidianul turc Hurriyet că a avut loc "o apropiere a poziţiilor ambelor părţi în ceea ce priveşte subiecte importante, subiecte critice".

"Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale", a spus el, fără a detalia subiectele.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că cele două părţi se apropie în privinţa a patru subiecte cheie. El a citat cererea Rusiei ca Ucraina să renunţe la ambiţiile de a adera la NATO, demilitarizarea, ceea ce Rusia a numit "de-nazificare" şi protejarea limbii ruse în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO