Eveniment

Revolta cumparatorilor: mii de romani sunt in razboi cu dezvoltatorii de locuinte. Cum comentati?

Revolta cumparatorilor: mii de romani sunt in razboi cu dezvoltatorii de locuinte

300 de cumparatori cu banii luati si fara apartamente au urmarit foarte atent marti-seara justificarile dezvoltatorului Planorama

25.11.2009, 23:12 516

Marti-seara, mai mult de 300 de cumparatori ai unor apartamentein ansamblul rezidential Planorama din Bucuresti s-au dezlantuitintr-una din salile hotelului Intercontinental la adresareprezentantilor companiei dezvoltatoare a proiectului, dupa operioada de mai bine de doi ani de cand nu si-au primit locuinteleplatite si nici banii inapoi, situatie care i-a adus la limitarabdarii.

Aceste persoane, din diverse categorii sociale, sunt doar celmai elocvent exemplu al unui fenomen care s-a extins puternic inultimii ani, in care mii de bucuresteni, si nu numai, au platitzeci de mii de euro si au semnat contracte impovaratoare in bazaunor promisiuni, de multe ori neonorate.

Perioada in care "economia duduia", iar preturile apartamentelorcresteau de la o luna la alta, i-a facut pe multi romani sa isiamaneteze o buna parte din lichiditati, cu speranta la o locuintanoua, moderna, sau a unei investitii cu un randament bun.

"In 2006, cand am facut contractul, ne-am imaginat ca putem aveaincredere in dezvoltator si in contracte in general", spunedezamagit un cumparator din Planorama, care trebuia sa se mute incomplex in luna iulie a anului 2007.

Acum insa, cand preturile locuintelor au luat-o in jos,calitatea apartamentelor din multe proiecte lasa de dorit, iarlocul de munca nu mai este la fel de sigur, cumparatorii ajung sase revolte, cu atat mai mult cu cat unii dezvoltatori recurg latehnici moderne de santaj.

"In afara de Planorama, care este foarte intarziat, restulproiectelor au intarzieri, in general, de 4-5 luni. Cu toateacestea, pot spune ca peste 50% dintre cumparatorii din toateproiectele, inclusiv investitori, si-ar dori banii inapoi, inspecial din cauza preturilor. Contractele sunt insa foarte binefacute, cu avocati buni, iar oamenii le-au semnat, astfel ca nuprea pot iesi din ele", a comentat Valentin Ilie, CEO al companieide consultanta imobiliara Coldwell Banker.

Pe langa Planorama, alte cateva zeci de bucuresteni asteapta demai bine de un an finalizarea unui ansamblu de locuinte din DrumulTaberei, in vecinatatea cartierului ANL. Circa 100 de apartamenteau fost vandute si in blocul Blue Tower din Colentina, undedezvoltatorul a intrat recent in insolventa, lucrarile au fostoprite si nimeni nu stie deocamdata cat timp vor asteptacumparatorii finalizarea locuintelor sau returnarea banilor.Aproximativ 50 de cumparatori din ansamblul Global City si-auprimit banii inapoi dupa ce dezvoltatorul a decis sa amaneconstructia proiectului din Pipera, in timp ce alti bucuresteni vorsa actioneze in instanta compania GEA Prasa din cauza intarzieriiproiectului Laguna Residence de pe malul Lacului Tei cu cel putinsase luni.

"Daca incalcarea contractului imbraca forma penala, deinselaciune, poate deveni si de competenta Politiei un asemeneacaz. Depinde insa de la un contract la altul", a comentat siChristian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Planorama-Intercontinental - 5 de pe tare.ro

Cei mai multi pagubiti s-au adresat insa direct avocatilor, iarde cele mai multe ori se incearca rezolvarea litigiilor pe caleamiabila. Nu s-a reusit o astfel de solutie intr-un caz intamplatin Timisoara, unde actionarii firmei Radisson Invest au ajuns lainchisoare pentru escrocherie, dupa ce nu au mai construit un bloccu 43 de apartamente vandute in mare parte catre timisoreni.

"Am negociat si astazi cu ei si eu si cea mai mare parte a celor139 de cumparatori care ne-am asociat vom semna actul aditionalpropus de ei, prin care renuntam la penalitati. Nu avem incotro.Sunt doua solutii: insolventa si sa negociem cu ei, iar negociereae mai putin costisitoare decat insolventa. Dupa intalnirea deaseara ma astept sa ne strangem si mai multi care sa semnam", adeclarat Florin Vasile, unul dintre cumparatorii din Planorama.

In tari mai dezvoltate, care au trecut prin situatiiasemanatoare in trecut, legislatia a fost modificata in asa felincat sa protejeze mai mult cumparatorii. Astfel, in Austriadezvoltatorii sunt obligati sa garanteze avansurile platite decatre cumparatorii consumatori finali, in timp ce in Cehia doarcumparatorii sofisticati isi pot negocia contractele cudezvoltatorii pentru a-si garanta mai bine investitia.

In urma cu doi-trei ani, piata a fost invadata de investitoriimobiliari, o buna parte dintre acestia neexperimentati si fara oputere financiara care sa le permita sa treaca de aceasta perioadafara vanzari. In multe cazuri, era suficient pentru o serie decompanii sa detina un teren, iar cu bani de la banca si avansurilede la primii cumparatori incepeau constructia unor blocuri cu sutede locuinte, care le aduceau profituri consistente.

Printr-o schema asemanatoare sa ajuns in situatia cadezvoltatorii ansamblului Planorama sa ramana fara bani pentrucontinuarea lucrarilor, iar dupa negocieri de mai bine de jumatatede an cu banca finantatoare, au reusit sa obtina un nou credit,care insa nu ar fi suficient nici macar sa plateasca penalitatileasumate de companie prin contract cu sutele de cumparatori. Astfel,solutia gasita a fost ca persoanele care au cumparat 600 deapartamente in proiect sa renunte la penalitatile neachitate,evaluate de ZF la circa patru milioane de euro, pentru ca baniiinjectati in proiect sa poata merge in constructie.

"Sa nu ne mai gandim la trecut", a fost una dintre replicilereprezentantilor companiei BSR Europe care a starnit dezaprobareacumparatorilor care, in ultimii doi ani, au stat in chirii sau inorice alte locuri, dar nu in apartamentele pe care le-au platit inColentina. BSR Europe nu este firma cu care cumparatorii au semnatcontractele de achizitie, ci o a treia entitate, desemnata dePiraeus Bank si Euro Habitat, sa continue proiectul, noul termenpentru finalizarea primului bloc fiind mai 2010.

Increderea cumparatorilor in noile termene este insa mica dincauza lipsei de transparenta. Astfel, in 2005, cand proiectul afost anuntat pentru prima data in Bucuresti, la conducereacompaniei Euro Habitat se afla omul de afaceri Eitan Eldar, unuldintre actionarii firmei BSR, potrivit informatiilor publicate lavremea respectiva. Ce garantie prezinta in aceste conditii o firmacare ar putea avea actionari comuni cu Euro Habitat, dezvoltatorulcare i-a amanat in dese randuri pe cumparatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO