Eveniment

Scăderea comerţului din mai, a doua cea mai accentuată din UE

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

08.07.2013, 21:30 464

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a înregistrat în luna mai în România a doua cea mai mare scădere din Uniunea Europeană (UE), de 4,4%, după Spania, potrivit datelor Eu­rostat, biroul de statistică al UE.

În Spania, declinul comerţului a fost de 6,3% faţă de mai 2012, pe serie brută, iar în Portugalia scăderea a fost de 3,6%.

La polul opus cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul faţă de mai 2012 au fost raportate în Letonia (+8%), Lituania (+5,8%), Estonia (+5,1%) şi Belgia (+4,5%).

Pe serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în mai cu 3,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Şi comparativ cu aprilie afacerile din comerţ au înregistrat în luna mai un declin de 3%. Scăderi faţă de luna aprilie s-au mai înregistrat doar în Ungaria şi Bulgaria.

Pe ansamblul pri­me­lor cinci luni co­merţul cu amă­nuntul a rămas în jurul nivelului din acelaşi interval din 2012.

Evoluţia a fost influenţată de creş­te­rea şomajului, declinul salariilor reale, în con­diţiile inflaţiei ridicate şi faptului că încre­derea con­sumatorilor nu s-a mai îmbunătăţit.

Oamenii de afa­ceri au susţinut că evoluţia din mai este conjuncturală, având în vedere vacanţa de Paşte, şi îşi exprimă speranţa că vom vedea o revigorare a consumului în a doua parte a anului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO