Media & Advertising

"Closer to the Moon", de Nae Caranfil - premiul Gopo 2015 pentru cel mai bun film

"Closer to the Moon", de Nae Caranfil - premiul Gopo 2015...

Autor: Ana Obretin

30.03.2015, 21:56 197

La gala premiilor Gopo de luni seară, filmul lui Nae Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproducţie internaţională România - Italia - Polonia - Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac "gangsteresc" era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii sunt patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte, dar în aşteptarea execuţiei au fost "invitaţi" să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în "staruri de cinema" într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor - miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare - căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi astăzi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

Filmările s-au desfăşurat în spaţii istorice din Bucureşti, precum Casa Capşa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, clădirea IMOD, Centrul Vechi, dar şi într-un decor de epocă special construit pe o suprafaţă de 2.000 mp2.

Pe lângă distribuţia de excepţie, filmul a beneficiat de o echipă de profesionişti în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul "Cu ochii larg închişi/ Eyes Wide Shut". Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureştiului anilor '60 şi, totodată, muzica special compusă de Laurent Couson.

Companiile de producţie implicate în proiect au fost Mandragora Movies (România), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franţa), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer.

Nae Caranfil s-a născut pe 7 septembrie 1960 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1984. Filmul său din facultate s-a numit "Frumos e în septembrie la Veneţia" şi a câştigat premii în ţară şi străinătate. După absolvire, Nae Caranfil a avut câteva apariţii actoriceşti în filmele "Salutări de la Agigea", de Cornel Diaconu, şi "În fiecare zi mi-e dor de tine", de Gheorghe Vitanidis.

A urmat, la Bruxelles, Programul Scenariştilor Europeni din cadrul "Flemish European Media Institute" (FEMI). Între 1989 şi 1991 a scris scenarii pentru casa de producţie franceză "Compagnie Des Images".

Devine scenarist şi regizor celebru cu primul său lungmetraj, "E Pericoloso Sporgersi", care apare în 1993. Este o coproducţie franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, în 1993 şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava şi La Baule. "E Pericoloso Sporgersi" este un film compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei persone diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru.

Continuă cu "Asfalt Tango", în 1995, o altă comedie franco-română, în care joacă Charlotte Rampling. Al treilea său lungmetraj este coproducţia franco-italo-belgiană "Dolce Far Niente", din 1998, cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy şi Pierfrancesco Favino. Filmul obţine premiul pentru scenariu la Namur, în 1998, şi participă în competiţia oficială de la Karlovy Vary, în 1999. "Filantropica", realizat în 2002, este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena.

Pentru toate filmele sale de până acum, mai puţin filmul din studenţie ("Frumos e în septembrie la Veneţia"), Nae Caranfil este şi scenarist. Filmul său "Restul e tăcere" (2008) a câştigat marele premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995 şi premiul al doilea în "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Hollywood, 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj, în cadrul TIFF 2007, şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional al Producătorilor Independenţi de la Constanţa, în 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul publicului la B-EST, Bucureşti, în 2008.

"Restul e Tăcere" a fost propunerea României pentru premiile Oscar 2009.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO