Prima pagina

Pacea din Orientul Mijlociu primeste o noua lovitura

12.06.2000, 00:00 34



Presedintele sirian Hafez al-Assad a incetat din viata sambata, la varsta de 69 de ani, in urma unui atac de cord, potrivit unui medic cardiolog apropiat familiei prezidentiale, citat de postul american de televiziune CNN. Dupa ce televiziunea siriana a prezentat anuntul oficial al mortii presedintelui, mii de oameni s-au adunat in fata palatului prezidential, la Parlament si la spitalul unde si-a dat obstescul sfarsit cel care a condus cu o mana de fier destinele tarii timp de 30 de ani, informeaza Reuters.

Partidul Baas aflat la putere in Siria l-a numit in mod oficial in functia de sef al statului pe fiul lui Hafez al-Assad, Bashar, in varsta de 34 de ani, de profesie medic oftalmolog. Parlamentul de la Damasc a trebuit sa amendeze, sambata, articolul 83 al Constitutiei pentru a inlatura restrictia de varsta care l-ar fi impiedicat pe Bashar sa preia puterea. Legislativul sirian se va intruni intr-o sedinta speciala pe 25 iunie pentru a emite un decret privind organizarea unui referendum prin care populatia se va pronunta asupra candidatului ales.

Nascut la 6 octombrie 1930, la Kardaha (nordul tarii), intr-o familie provenind din secta minoritara siita a alauitilor, Hafez al-Assad a aderat la Partidul Baas (Partidul Socialist al Resurectiei Arabe) in 1946. Absolvent al acolii militare de la Homs, in 1955, el a fost trimis in Egipt in momentul uniunii siriano-egiptene. El a format atunci "comitetul militar baas-ist", care a participat la lovitura de stat din martie 1963, marcand venirea la putere a Partidului Baas. Indepartat de armata in 1961, reintegrat in 1963, el a fost promovat general in 1964 si numit comandant-sef al aviatiei in 1965. La cateva zile dupa lovitura de stat care, in 1966, a indepartat de la putere regimul generalului Amine Hafez, el a fost numit ministru al apararii. Hafez al-Assad a preluat puterea printr-o lovitura de stat la 13 noiembrie 1970 si a fost ales presedinte al Republicii, prin sufragiu universal, la 12 martie 1971, devenind primul sef de stat sirian alauit. Reales in 1978, in 1985 si 1991, el a fost mult timp privit cu neincredere de catre Washington, din cauza banuielilor care planau asupra lui in materie de terorism si a sustinerii Iranului in timpul razboiului Iran-Irak, relateaza Mediafax.

Curtat de Statele Unite cu ocazia razboiului din Golf (1991), Hafez al-Assad a revenit spectaculos pe scena internationala, decizand sa participe la coalitia anti-irakiana. El s-a debarasat de cel mai mare adversar arab, Irakul, si a obtinut acceptul american pentru a-si concretiza preluarea controlului asupra Libanului, unde, din 1987, se afla 35.000 de soldati sirieni. In 1994, la 20 de ani dupa Richard Nixon, Bill Clinton l-a vizitat pe al-Assad.

Hafez al-Assad era casatorit si avea trei baieti si o fata. Dupa moartea fiului sau cel mare, Bassel, intr-un accident de masina, in ianuarie 1994, Hafez al-Assad l-a propulsat pe scena politica pe fiul sau cel mic, Bashar.

Funeraliile lui Hafez al-Assad vor avea loc marti, in localitatea sa natala Kardaha, dupa care va urma o perioada de doliu oficial de 40 de zile.

In Liban, unde Siria controleaza de doua decenii politica de stat, premierul Salim al-Hoss a catalogat decesul lui al-Assad drept "o tragedie care a lovit Libanul in inima". Presedintele libanez Emil Lahoud a declarat ca Hafez al-Assad a murit in timp ce vorbea cu el la telefon, sambata. "Ultima fraza pe care mi-a spus-o a fost ca soarta noastra este sa cladim pentru copiii nostri un viitor sigur si ca este datoria noastra sa ne asiguram ca ei vor mosteni ceva mai bun decat am mostenit noi. Apoi s-a asternut o tacere brusca si legatura s-a intrerupt", a afirmat presedintele Lahoud.

Presedintele american Bill Clinton si-a exprimat regretul ca liderul sirian nu a trait pentru a vedea instaurandu-se pacea in Orientul Mijlociu. Clinton, care va fi reprezentat la funeralii de secretarul de stat Madeleine Albright, a adaugat ca este prea devreme pentru a se stabili in ce masura va afecta moartea lui Assad procesul de pace din Orientul Mijlociu. Nici prezenta presedintelui rus la inmormantarea presedintelui Siriei nu este sigura, intrucat Vladimir Putin urmeaza sa efectueze o vizita in Spania incepand de maine, a anuntat agentia rusa Interfax, citand surse diploamtice de la Damasc. Rusia ar putea fi reprezentata la funeralii de "un membru important al guvernului sau al Parlamentului", a precizat Interfax.

Premierul israelian Ehud Barak a declarat ieri ca moartea lui al-Assad marcheaza sfarsitul unei ere in istoria schimbatoare a Orientului Mijlociu. El si-a exprimat speranta ca, in urma acestui eveniment trist, granitele Israelului cu Siria si Libanul vor ramane stabile si linistite in viitorul apropiat. Referitor la negocierile de pace israeliano-siriene, Brak a spus ca "Israelul va merge pe aceeasi linie cu noua conducere din Siria, ramanand ferma pe interesele sale vitale". "Este greu de prevazut cum vor evolua lucrurile. Putem presupune ca viitorul va fi diferit de trecut si ca ne putem astepa la schimbari in anumite domenii", a mai spus seful Executivului israelian.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, si-a reunit principalii consilieri, sambata seara, la Gaza, dupa anuntarea mortii lui Hafez al-Assad. Liderii palestinieni si in special Arafat, intretineau relatii dificile cu regimul de la Damasc.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO