Proprietăţi

Tranzactiile cu terenuri au inregistrat niveluri record anul trecut

01.06.2006, 00:00 23

Preturile terenurilor au crescut anul trecut, in functie de locatie, cu circa 25-50%, iar in anumite zone acestea chiar s-au dublat, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara. Acest trend va continua si anul acesta, dar ritmul de crestere va fi mai lent.

Cea mai mare rata de crestere a terenurilor a fost inregistrata in Pipera, o zona de birouri care se afla in continua dezvoltare. In 2005, terenurile de calitate, adecvate unor dezvoltari de spatii de clasa A si situate in partea centrala si de nord a orasului, au fost vandute la preturi record, care au depasit 2.000 euro/ mp, afirma reprezentantii companiei de consultanta Colliers International.

Cea mai scumpa parcela de teren vanduta in 2005 pentru o dezvoltare de spatii de birouri este situata pe bulevardul Barbu Vacarescu si are potential pentru o dezvoltare mixta. Nivelul ofertei de terenuri pe acest segment este in scadere din cauza ritmului ridicat de achizitie al terenurilor din ultimii ani, sustin reprezentantii Eurisko.

In ceea ce priveste terenurile propice unor dezvoltari comerciale, cererea este in continua crestere pentru ca acest segment de piata nu este inca saturat. Pretul pentru aceste terenuri a inregistrat cel mai mare interval de crestere: de la 25% pentru terenurile situate in afara orasului in partea de nord la 100% pentru cele cateva terenuri aflate convenabil in limitele orasului, in zone populate, potrivit Colliers.

Cel mai scump teren vandut anul trecut pentru un proiect comercial se afla in cartierul Floreasca si a fost achizitionat pentru 650 euro/mp, insa de obicei, preturile pentru terenurile mai mari de 10.000 mp sunt de circa 200-500 euro/mp pe acest segment.

Cererea de terenuri pentru dezvoltari comerciale a fost divizata anul trecut in suprafete de teren cuprinse intre 4.000 si 7.000 mp pentru proiecte de supermarketuri, parcele pentru dezvoltari de benzinarii, care din cauza reglementarilor legale de interzicere a amplasarii benzinariilor in interiorul centurii orasului, a fost mai scazuta in comparatie cu anii precedenti.

Cele mai mari cereri de suprafete au fost inregistrate pentru dezvoltarile de showroom-uri (auto, bricolaj, materiale de constructii), cu terenuri de 7.000 - 25.000 mp, precum si pentru suprafete de circa 8 hectare - pentru dezvoltari de hypermarketuri, potrivit Eurisko.

Preturile terenurilor cu destinatie industriala au ajuns anul trecut la circa 60 euro/ mp in zona de vest, conform consultantilor de pe piata imobiliara. La sfarsitul anului trecut, preturile in vestul Capitalei erau de 40 - 50 euro/mp pe centura, pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pana la kilometrul 15, de circa 30 - 40 euro/mp, in timp ce intre kilometrii 16 - 30, preturile erau situate intre 15 - 25 euro/mp.

Evolutia spectaculoasa a pietei de terenuri din ultimii ani s-a ponderat anul trecut, deoarece principalii dezvoltatori au analizat mai atent piata, iar activitatile speculative s-au redus simtitor, potrivit consultantilor imobiliari. In 2005, cererea de terenuri a fost foarte ridicata, fiind inregistrat atat un numar mare de tranzactii de mica amploare, cat si tranzactii mari de peste 10.000 mp de teren situate in interiorul orasului, se arata intr-un studiu Colliers.

Modificarile din structura cererii sunt un semn de maturitate a pietei. Evolutia pietei imobiliare din Capitala nu este urmata insa si de celelalte orase importante, unde ponderea achizitiilor speculative se mentine superioara celor destinate dezvoltarilor imobiliare.

Mai mult, peste 70% din tranzactiile cu terenuri din Bucuresti au ca scop dezvoltarea de proiecte imobiliare, dupa ce in urma cu 1-2 ani circa 80-85% din operatiunile de cumparare erau de tip speculativ, potrivit reprezentantilor companiei Regatta.

Dezvoltatorii mari si-au indreptat atentia atat spre centrul Capitalei, cat si spre zonele considerate periferice in urma cu 3-5 ani, precum Militari, Drumul Taberei, Baneasa, DN1, Bucurestii Noi, Barbu Vacarescu-Petricani, Pipera, Pantelimon sau Titan.

Zonele mentionate permit atat constructia de locuinte, cat si de birouri de clasa A si B, solicitate pe fondul cresterii preturilor pentru cladirile din centrul si nordul Capitalei.

In plus, datorita unei oferte insuficiente, piata a fost fortata sa vina cu solutii alternative, cum ar fi transformarea vechilor platforme industriale in terenuri adecvate pentru dezvoltari de retail sau rezidential.

Majoritatea acestor platforme au spatii cuprinse intre 15.000 si 16.000 mp, iar in unele cazuri proprietarii lor sunt interesati in formarea unor parteneriate cu dezvoltatorii.

Anul acesta, consultantii pietei imobiliare estimeaza un nivel al ofertei pentru retail mai scazuta in interiorul Capitalei, iar cererea pentru acest segment va continua sa se indrepte catre zonele din afara orasului unde oferta este relativ ridicata.

Terenurile mari vor continua sa fie cautate anul acesta, iar interesul dezvoltatorilor va fi indreptat catre achizitionarea de parcele pentru a dezvolta proiecte rezidentiale pentru clasa de mijloc. Jucatorii de pe piata imobiliara vor avea in vedere achizitionarea de suprafete intinse, de peste doua hectare, pentru proiecte rezidentiale mari, comerciale sau utilizari mixte.

Oferta de terenuri ramane compusa din parcele reduse, de 200-1.000 de metri patrati amplasate in toate zonele Capitalei, dar cu precadere in zonele rezidentiale consacrate, potrivit Regatta.

La polul opus se afla suprafetele mari, intre 2.000 si 100.000 de metri patrati, disponibile in principal ca urmare a reconversiei unor spatii cu destinatie industriala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO