ZF 24

China devine oficial cel mai mare exportator din lume, depasind Germania

10.02.2010, 19:58 31

Datele publicate marti de autoritatile germane au confirmatfaptul ca cea mai mare economie europeana a fost detronata de peprimul loc in topul exportatorilor la nivel global, informeaza EUObserver.

Conform datelor prezentate marti de Oficiul Federal deStatistica din Germania, exporturile au coborat in 2009 cu 18,4%,comparativ cu anul anterior, la 1.121.000 miliarde dolari.Exporturile Chinei s-au ridicat in aceeasi perioada la 1.202.000miliarde dolari.

In ciuda declinului, care este cel mai drastic inregistrat deGermania din 1950 pana in prezent, preluarea primului loc in topulexportatorilor de catre China nu a fost intampinata cu iritare deeconomistii germani.

"Ne asteptam la acest lucru. Toti sunt de acord ca monedachineza este subevaluata si era doar o problema de timp", declaraGernot Nerb, seful departamentului industriei din cadrulInstitutului de Cercetare Economica din Munich.

Datele mai arata ca in trimestrul patru a fost inregistrata orevenire puternica a exporturilor, ajutand economia germana sa iasadin recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO