ZF 24

Cum a evoluat numărul producătorilor de mobilă în perioada crizei

Cum a evoluat numărul producătorilor de mobilă în...

Autor: Ioana David

11.10.2014, 16:06 558

Producţia de mobilă nu a traversat fără  urmări perioada de criză, scăderea consumului de pe piaţa internă determinând printre altele reducerea numărului de firme, de la 5.000 în 2008 la aproape 4.300 anul trecut.

„Concurenţa a fost acerbă. Au re­zis­tat şi au crescut companiile constru­ite să du­reze, companii cu principii corecte de business. Piaţa s-a împărţit din acest motiv altfel decât era înainte“, a spus Alexandru Rizea, directorul general al Lemet. 

Practic au rezistat firmele care au învăţat să se adapteze situaţiei şi care au reuşit să orienteze o parte importantă a producţiei spre export. 

„Firmele cu activitate bazată pe co­menzi externe în cea mai mare parte au re­zistat mai bine decât cele profilate nu­mai pe activitate pentru intern“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Aso­cia­ţiei Producătorilor de Mobilă din Româ­nia (APMR).

Ea a precizat că activitatea in­dus­triei mobilei a fost orientată către export în perioada 2008-2013, consumul pe pia­ţa internă scăzând cu jumătate.

Schimbarea de strategie s-a văzut şi în evoluţia afacerilor producătorilor. Astfel de la 1,92 miliarde de euro în 2008 cifra de afaceri cumulată a com­paniilor din producţia de mobilă (pentru birouri şi magazine, saltele şi somiere şi alte categorii de mobilă) a urcat la două  miliarde de euro anul trecut.

„Sunt cel puţin doi factori care pot fi corelaţi cu această diferenţă. Pe de o parte, întrucât piaţa din România s-a pră­buşit din cauza crizei, multe dintre com­panii s-au orientat către export, un­de s-a înregistrat o creştere masivă. Pe de altă parte, în retailul din România s-au vândut produse cu preţuri mai mici, fie din cauza campaniilor de reduceri, unori agresive, fie pentru că produsul consi­de­rat «mediu» a ajuns să fie unul mai ieftin decât înainte de criză“, a mai spus Alexandru Rizea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO