ZF 24

Euro rămâne aproape de 4,5 lei, iar presiunea pe dobânzi scade

Foto Shutteerstock

Foto Shutteerstock

Autor: Monica Juganaru

27.02.2014, 20:16 374

Leul şi-a păstrat avansul din prima parte a zilei de joi, astfel că spre finalul sesiunii interbancare de ieri euro era tranzacţionat uşor peste 4,5 lei, într-o piaţă cu volume de transfer ridicate. La începutul şedinţei cotaţiile oscilau sub nivelul 4,52 lei/euro.

Cursul a coborât ulterior sub 4,5 lei/euro, iar dealerii spun că scăderea a fost determinată de un flow de vânzare de euro (ordine de vânzare de euro introduse de bănci în numele clienţilor -n.red.), suspectând totodată un exportator sau o schimbarea în lei a unor fonduri europene. Potrivit analiştilor ING Bank, moneda locală rămâne vulnerabilă la o corecţie, în special în condiţiile în care monedele regionale nu urmează aceeaşi tendinţă. „Credem că leul va rămâne într-un interval de 4,50-4,52 lei/euro în zilele următoare, pe fondul persistenţei incertitudinilor politice", potrivit analiştilor ING Bank.

La finalul sesiuni, valutele din regiune erau în scădere cu până la 0,3% în raport cu euro. BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5034 lei/euro, cu un ban sub nivelul sesiunii precedente. Ratele medii ale dobânzilor afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au continuat să crească uşor şi au ajuns la 2,25%-2,75% pe an. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an. Totodată, dobânda Robor  la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele de retail  în lei, a scăzut şi joi şi a ajuns la 3,38% pe an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO