ZF 24

Ghidul turistului: în ce ţări ai nevoie de vize de călătorie şi cum se obţin

Ghidul turistului: în ce ţări ai nevoie de vize de...

Autor: Mircea Comana

09.06.2014, 17:21 45693

Odată cu venirea verii, numărul românilor care vor pleca în concedii în străinătate va creşte substanţial, iar printre aceştia se vor regăsi destui care intenţionează să meargă pe cont propriu, fără a apela la serviciile unor agenţii de turism.

De aceea, e foarte important ca la alegerea unor destinaţii, turiştii români să fie informaţi şi cu privire la regimul de intrare în ţările – destinaţie unde doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă.

Pe de altă parte, o deplasare în străinătate poate presupune şi alte scopuri decât turismul, aşa că la fel de important este de ştiut care este regimul de circulaţie în alte state, pentru preîntâmpinarea unor eventuale probleme.

Constituţia României, în art. 25, garantează dreptul la libera circulaţie al tuturor cetăţenilor români, fara deosebire de rasă, naţionalitate, sex, limbă, religie, convingeri politice sau ocupaţie, cu obligaţia de a respecta strict legislaţia statului unde călătoresc.

În general, se întâlnesc trei mari situaţii:

Utile:

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Direcţia Generală de Paşapoarte

Ministerul Afacerilor Externe

Lista actualizată a regimului vizelor pentru fiecare dintre statele lumii

1. viza nu este necesară, iar accesul în ţara respectivă se face pe baza documentului de identitate eliberat în România;

2. viza este necesară, însă poate fi obţinută la intrarea în ţara respectivă, la punctele de trecere a frontierei;

3. viza este necesară, iar obţinerea acesteia se va face la capătul unei proceduri prealabile călătoriei, la ambasadele sau consulatele tării respective din România sau din alte state.

Înainte de a detalia fiecare dintre cele 3 situaţii de mai sus, este necesară o scurtă trecere în revistă a regimului documentelor de călătorie, aşa cum este prevăzut în legislaţia românească.

Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificări şi completări, tipurile de documente de călătorie pe baza cărora cetăţenii români pot călători în străinătate, eliberate în condiţiile prezentei legi, sunt următoarele (art. 6, alin.1):

a) paşaport diplomatic;

b) paşaport de serviciu;

c) paşaport diplomatic electronic;

d) paşaport de serviciu electronic; 

e) paşaport simplu;

f) paşaport simplu electronic;

g) paşaport simplu temporar; 

h) titlu de calatorie.

Cetăţenii români pot călători în străinătate şi în baza altor documente stabilite prin acordurile internaţionale la care România sau, după caz, Guvernul României este parte (art. 6, alin. 5).

Cartea de identitate valabilă constituie document de călătorie pe baza căruia cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene (art. 61, alin. 1).

Alături de detaliile privind fiecare dintre documentele de călătorie menţionate şi prevăzute în legea nr. 248/2005, informaţii importante despre regimul paşapoartelor se pot obţine şi de pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte sau cel al Ministerului Afacerilor Externe. Acestea privesc condiţiile de eliberare, termene, costuri şi adrese utile privind emiterea şi eliberarea paşapoartelor de fiecare tip. Totodată, în legislaţia indicată se pot găsi şi informaţii privind anumite situaţii cum ar fi: pierderea, sustragerea sau distrugerea documetelor de călătorie, condiţii speciale în cazul deplasării minorilor, ori limitarea drepturilor la libera circulaţie în străinătate. 

Revenind la situaţiile menţionate mai sus, să vedem care sunt condiţiile speciale pentru deplasarea cetăţenilor români în străinătate, cu privire la vize.

1. Călătoria pe bază de carte de identitate sau paşaport

Cetăţenii români NU au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene şi pot utiliza cartea de identitate – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. Condiţiile de intrare şi regimul de şedere sunt cele prevăzute în Directiva 38 a CE din 29.04.2004 a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind  dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii  UE şi membrii familiilor acestora.

Acestora li s-a alăturat din ianuarie 2010 şi Turcia, care a scos regimul de vize pentru românii care o vizitează. Pentru a intra în Turcia este necesar însă paşaportul. Alături de aceste ţări, în rândul statelor pentru care nu ai nevoie de viză se numără Elveţia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Muntenegru şi Norvegia (în acest din urmă caz, cartea de identitate trebuie să fi fost emisă ulterior anului 2009).

Călătoriile în scop turistic, în Israel, nu necesită viză prealabilă, aceasta fiind necesară numai pentru muncă, studii, tratament etc.

Important! Minorii trebuie să posede paşaport valabil pentru a călători chiar şi în statele UE

2. Obţinerea vizei la frontiera statului respectiv

Pentru o serie de state, obţinerea vizei se poate face la punctul de trecere a frontierei (aeroport, port, punct de trecere rutieră), obţinere însoţită uneori de plata unei taxe de viză.

Recent, la  data de  29 mai 2014, Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul propriu lista actualizată a regimului vizelor pentru fiecare dintre statele lumii, având în vedere atât categoriile de documente de călătorie (paşaport diplomatic, de serviciu sau simplu), categoriile şi durata vizelor acordate, cât şi aspecte particulare ale unor state.

Astfel, viza se poate obţine în punctul de trecere a frontierei în unele state precum: Bangladesh, Cambodgia, Egipt, Filipine, Guyana, Honduras, Indonezia, Iordania, Jamaica, Kuweit, Liban, Madagascar, Malaezia, Malawi, Maldive, Noua Zeelandă (însă în urma unor formalităţi dure, care duc la o rată mare de respingere), Papua Noua Guinee, Sri Lanka, Tadjikistan, Tanzania, Uganda etc.

Atenţie! Pentru accesul în unele dintre statele enumerate, trebuie prezentate la intrarea în ţară dovezi precum: bilete de avion dus-întors, rezervări făcute la hoteluri sau resort-uri turistice, posibilitate de susţinere financiară etc. Oricum, MAE recomandă informări prealabile la ambasadele sau consulatele ţărilor respective pentru a se evita situaţii mai puţin plăcute.

3. Obţinerea prealabilă a vizei de la ambasada statului unde se va efectua deplasarea

Deplasarea într-un număr de state presupune obţinerea prealabilă a vizei de călătorie de la ambasadele acestora cu un termen minim înainte de călătoria programată şi în urma unor proceduri (uneori deloc simple) prin care solicitantul trebuie să treacă.

Conform recentei liste publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în următoarele state este necesară obţinerea prealabilă a vizei şi nu se acordă aceasta la punctul de trecere a frontierei (enumerăm cu titlu exemplificativ, pentru detalii recomandăm studiul listei): Afghanistan, Africa de Sud, Australia, Bahrain, Belarus, Brazilia, R.P.Chineză, Japonia, Mongolia, Mozambic, Qatar, Statele Unite ale Americii, Siria, Thailanda, Federaţia Rusă, Nepal, Cuba, Iran, India etc.

Există state care nu au nici o reprezentanţă diplomatică pe teritoriul României, iar pentru obţinerea vizei de intrare este necesar ca solicitantul să se adreseze celor mai apropiate state care au pe teritoriul lor ambasade ale statelor respective. Este cazul următoarelor ţări: Afghanistan (Polonia), Angola (Serbia), Banghladesh, Haiti, Kenya, Bolivia, Malawi (Germania), Bhutan (Elveţia), Maldive, Botswana (Regatul Unit), Burundi (Germania), Capul Verde, Mauritania, Oman(Italia), Filipine (Ungaria), Congo, Seychelles, Sierra Leone (Franţa), etc.

Atenţie!!

a. În cele mai multe dintre cazuri este foarte important ca paşaportul să fie valabil cel puţin înca 6 luni de la data intrării în statul străin;

b. În anumite state accesul pe baza unui paşaport simplu temporar poate să fie restricţionat, de aceea recomandăm verificarea listei menţionate;

c. În unele state accesul este permis fără viză într-un termen bine stabilit (30 de zile, 90 de zile, 120 de zile) de aceea este recomandată informarea prealabilă; uneori se poate prelungi valabilitate şederii, în alte cazuri nu;

d. În anumite state, cum am arătat şi mai sus, accesul se face pe baza îndeplinirii unor condiţii; totodată, câteva state nu acordă vize turistice sau pentru muncă, în general teatrele de război;

e. Pentru anumite state este necesară vize de tranzit ale altor state, cum ar fi cazul Palestinei sau Republicii Dominicane şi alte state din zona Caraibelor, de aceea este importantă o informare prealabilă.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO