ZF 24

Inflaţia din Franţa se atenuează în mod neaşteptat, în pofida unor creşteri ale costurilor înregistrate în sectorul energetic

Inflaţia din Franţa se atenuează în mod neaşteptat,...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.09.2023, 15:19 88

Inflaţia din Franţa a încetinit în mod neaşteptat, deoarece creşterile mai mici ale preţurilor la servicii şi la produsele manufacturate au compensat o creştere controlată de guvern a costurilor energiei, raportează Bloomberg.

În septembrie, preţurile de consum în a doua economie ca mărime din zona euro au crescut cu 5,6% faţă de anul precedent - în scădere faţă de avansul de 5,7% din luna precedentă. Estimarea mediană într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor a fost de 5,9%.

Datele se adaugă la o imagine divergentă în întreaga regiune, în timp ce Banca Centrală Europeană încearcă să evalueze dacă majorarea fără precedent a costurilor de împrumut este suficientă pentru a readuce inflaţia la 2%.

Joi, Germania a raportat că avansul preţurilor a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, chiar dacă în Spania inflaţia a accelerat pentru a doua lună la rând. Cifrele pentru întreaga zonă euro vor fi publicate în cursul zilei de vineri şi se aşteaptă ca acestea să arate o încetinire - inclusiv în ceea ce priveşte măsura subiacentă pe care factorii de decizie politică s-au concentrat în timpul acestei perioade de înăsprire monetară.

Investitorii au salutat raportul din Franţa, cumpărând obligaţiuni germane şi reducând randamentul datoriei pe 10 ani cu 5 puncte de bază, până la 2,88%. 

Cifrele preliminare ale Franţei nu conţin o citire a inflaţiei de bază, care elimină elementele volatile precum energia şi alimentele. Dar defalcarea a arătat că majorarea preţurilor pentru servicii a încetinit la 2,8% - cea mai slabă rată din ianuarie - în timp ce inflaţia pentru bunuri manufacturate, de 2,9%, s-a temperat la cea mai mică rată din ultimul an.

Preţurile la energie au crescut în septembrie cu 11,5% faţă de acum un an, de la 6,8% în august, în condiţiile în care guvernul a ridicat parţial plafonul pentru electricitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO