ZF 24

Noi direcţii în transplantul de organe, la ZF Regional Health Summit

Yaman Tokat, directorul departamentului de chirurgie generală şi transplant de organe din cadrul Florence Nightingale Hospital

Autor: Ioana David

30.04.2014, 00:05 153

Peste 400 de transplanturi s-au realizat anul trecut în România, cele mai multe fiind cele de rinichi, peste 300, urmate de cele de ficat şi doar unul singur de cord. Deşi în ultimii ani numărul donatorilor a crescut semnificativ, activitatea de tran­s­plant rămâne delicată în România, transplantul numărându-se printre cele mai dificile intervenţii medicale.

Peste 2.700 de pacienţi au fost supuşi de-a lungul timpului unei operaţii de transplant în România, însă doar o parte au supravieţuit. Costurile transplan­tu­rilor sunt suportate integral de stat, prin inter­mediul unui program naţional.

Pentru acest an, bugetul pentru pro­gramul de transplant este de aproape 72 mil. lei (16 mil. euro), cu 15% mai mare com­parativ cu 2013.

În cadrul progra­mu­lui au fost incluse 2.760 de persoane, iar bugetul alocat aco­peră medicaţia şi supravegherea posttrans­plant, dar şi sumele pentru pacienţii cu recidivă.

În timp ce în România se realizează, în medie, un transplant pe zi, în alte state au loc mii de astfel de intervenţii în fiecare an. Turcia este una dintre ţările care şi-au intensificat activitatea de transplant şi care tratează inclusiv pacienţi din alte state.

Profesorul doctor Yaman Tokat (foto stânga), directorul departamentului de chirurgie generală şi transplant de organe din cadrul Florence Nightingale Hospital (Turcia), vine la ZF Regional Health Summit ’14 pentru a discuta despre cele mai noi direcţii în transplantul de organe.

ZF Regional Health Summit ’14 îşi doreşte a fi atât un cadru special creat pentru a partaja informaţii între per­sonalul medical şi pacienţi, manageri şi presă, cât şi o vitrină a sistemului medical din România comparativ cu cel din ţările vecine.

Pentru mai multe informaţii, consultaţi pagina ZF Regional Health Summit ’14

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO