Ziarul de Duminică

Istoria recentă a României/ de Stelian Ţurlea

Istoria recentă a României/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.10.2011, 00:07 249

Autoarea avertizează din primele rânduri: cartea*) conţine descrierea, în ordine cronologică, a evenimentelor politice şi sociale care au determinat sensul evoluţiei ţării. "Cine are curiozitatea şi răbdarea să parcurgă această carte şi să mediteze la ceea ce află sau îşi aminteşte din ea va găsi răspuns la multe dintre întrebările pe care le considera enigme ale istoriei recente a României." Cum se reuşeşte asta? Cartea arată nu numai ce s-a făcut în politica românească de după decembrie 1989, ci şi cum s-a făcut, cum s-a conturat stilul politic.

Este importantă această carte din mai multe motive. În primul rând, ne reaminteşte toate evenimentele importante ale celor 11 ani vizaţi (1989-2000). În al doilea rând, devine un extrem de util instrument de lucru, pentru că strânge într-un singur volum informaţiile existente în două volume distincte şi semnate de aceeeaşi autoare cu ani în urmă (care se opreau însă la anul 1996). Se reia conţinutul acelor volume, cu modificări însemnate, şi li se adaugă anii de guvernare ai Convenţiei Democrate. În al treilea rând, cartea reuşeşte portrete remarcabile ale unor oameni politici care au influenţat mersul ţării. În al patrulea rând, este o carte scrisă cu imparţialitate. În al cincilea rând, pe lângă capitolele care cuprind evenimentele fiecărui an din cei unsprezece, volumul mai are un capitol masiv de anexe cu comunicate, stenograme, proclamaţii, informaţii despre alegeri şi partide etc. Între anexe merită să semnalăm stenograma întâlnirii dintre Ion Iliescu, preşedintele CFSN, Petre Roman, prim-ministrul României, şi Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti, din 27 decembrie 1989, stenogramă aproape necunoscută şi care pare să fie un adevărat comunicat al Frontului Naţional.

Un singur minus - la o asemenea cantitate de informaţii şi la mărimea volumului (aproape o mie de pagini), ar fi fost foarte util un sumar, pentru a găsi mai lesne ce anume cauţi.

"Imaginea României aşa cum se conturează din evocarea evenimentelor acestei cărţi - spune Domniţa Ştefănescu - este încă departe de ceea ce au întrezărit în fabulosul decembrie 1989 cei, nu puţini, care şi-au oferit viaţa pentru salvarea ţării lor. Dar tocmai pentru că ei au existat şi au lăsat moştenire ceva din vitalitatea speranţei lor este posibil ca, în viitor, alte asemenea cărţi să consemneze faptele unei istorii româneşti pe măsura lui decembrie 1989."

Cartea este prezentată pe coperta a patra de doi remarcabili jurnalişti, Ion Cristoiu şi Robert Turcescu. Volumul, spune Cristoiu, "se aşază în mod obligatoriu printre instrumentele de lucru de care nu se pot dispensa toţi cei interesaţi de perioada post-decembristă, istorici, jurnalişti, politicieni, simpli cititori." Iar Robert Turcescu, făcând referire şi la precedentele două volume ale autoarei ("Cinci ani din istoria României" şi "Doi ani din istoria României", apărute la aceeaşi editură, dar care se ocupă doar de primii şapte ani de după 1989) scrie că "apariţia acestui nou volum e un cadou făcut tuturor celor preocupaţi de cunoaşterea şi înţelegerea întâmplărilor care au marcat anii din urmă, dar pentru cititorul atent se deschide larg o fereastră de la care pot fi întrezărite şi secvenţe din istoria ce va să vină".

*) Domniţa Ştefănescu - 11 ani din istoria României. Decembrie 1989 - decembrie 2000. O cronologie a evenimentelor. Editura Maşina de scris

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO