Ziarul de Duminică

"Pofta de a fi primul"

"Pofta de a fi primul"

Hugo van der Goes, Caderea lui Adam

08.09.2006, 17:41 31

Urmaresc cu atentie miscarile guvernantilor nostri, atinsi de o sete de putere aproape bolnava, si, pentru indreptarea lor, reproduc eseul lui Emil Cioran, intitulat Pofta de a fi primul.
"Un cezar e mai aproape de primarul satului decat de un spirit cu desavarsire lucid, dar lipsit de instinctul dominarii. Important este faptul de a comanda: aproape toti oamenii aspira la asta. Stapan peste un imperiu, un trib, o familie sau un servitor, iti desfasori talentul de tiran, glorios sau caricatural: o lume intreaga sau un singur om se afla la ordinele tale. si iata cum se instituie sirul de calamitati ce izvorasc din nevoia de a fi primul... Nu intalnim in preajma decat satrapi: fiecare - dupa putinta - isi cauta o gloata de sclavi sau se multumeste cu unul singur. Nimeni nu-si ajunge siesi: pana si omul cel mai modest va gasi intotdeauna un prieten sau o iubita pentru a-si trai visul de autoritate. Cel ce asculta se va face ascultat la randu-i: din victima, el devine calau; e suprema dorinta a tuturor. Doar cersetorii si inteleptii n-o au; sau poate ca jocul lor e mai subtil...
Pofta de putere ingaduie istoriei sa se innoiasca ramanand totusi fundamental aceeasi; religiile incearca sa combata aceasta pofta, dar nu izbutesc decat sa o sporeasca. Daca totusi crestinismul si-ar fi atins ultimele teluri, pamantul ar fi un desert sau un paradis. Sub formele variabile pe care omul le poate capata se ascunde o constanta, un fond identic, care explica de ce, impotriva oricarei aparente de schimbare, evoluam intr-un cerc - si de ce, daca ne-am pierde, in urma unei interventii supranaturale, calitatea de monstri si de paiate, istoria ar disparea pe data.
Incercati sa fiti liberi: veti muri de foame. Societatea nu va tolereaza decat daca sunteti, rand pe rand, servili si despotici; este o inchisoare fara paznici - dar din care, daca evadezi, pierzi. Unde sa mergi, cand nu poti trai decat in cetate, si cand iti lipsesc instinctele trebuincioase, caci nu esti indeajuns de intreprinzator pentru a cersi si nici indeajuns de echilibrat ca sa te daruiesti intelepciunii? - In cele din urma, ramai aici, ca toata lumea, prefacandu-te absorbit de treburi; iei aceasta hotarare extrema ajutat de puterile artificiului, stiut fiind ca-i mai putin ridicol sa simulezi viata decat s-o traiesti.
Cata vreme oamenii vor avea pasiunea cetatii, intre ei va domni un canibalism deghizat. Instinctul politic e consecinta directa a Pacatului, materializarea nemijlocita a Caderii. Fiecare ar trebui sa-si vada de propria-i singuratate, dar fiecare o supravegheaza pe a celorlalti. Ingerii si banditii isi au capeteniile lor: cum ar putea fi lipsite de capetenii creaturile intermediare - grosul omenirii? Luati-le dorinta de a fi sclavi sau tirani: veti darama cetatea cat ai clipi din ochi. Pactul maimutelor e pecetluit o data pentru totdeauna; si istoria isi urmeaza drumul, hoarda gafaind intre crime si visuri. Nimic n-o poate opri: pana si cei ce-o urasc merg impreuna cu ea ...".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO