Bănci și Asigurări

Apetitul pentru credite al populatiei s-a temperat in octombrie

02.12.2004, 00:00 18



Soldul creditelor de consum a inregistrat in octombrie o crestere de 7,1%, pana la 1,8 miliarde de euro, inidca statisticile Bancii Nationale. Ritmul de crestere marcheaza astfel o usoara scadere, dupa ce in lunile precedente oscilase in jurul a 20%.



Creditele de consum cuprind toate tipurile de imprumuturi (in lei si valuta) acordate populatiei (exclusiv intreprinzatorii perticulari si asociatiile familiare), cu exceptia celor imobiliare/ipotecare.



Creditele pentru consum acordate in lei continua sa detina cea mai importanta pondere - 73%, cu un sold total de aproape 1,4 miliarde de euro. Comparativ cu luna septembrie aceste imprumuturi marcheaza o crestere de aproape 6%. Motorul cresterii a fost creditarea in valuta, care a inregistrat o expansiune mai rapida, de peste 10%, pana la un sold total de 0,5 miliarde de euro. Preferinta pentru valuta se mentine, in contextul aprecierii nominale tot mai accentuate a leului. Bancherii atentioneaza in continuare asupra riscului de schimb valutar atasat acestor credite, iar decizia bancii centrale de a permite o flotatie libera a cursului ar trebui sa fie un semnal in plus in acest sens. Pana in prezent leul a inregistrat insa aprecieri substantiale atat fata de euro, cat si fata de dolar, ceea ce i-a avantajat simtitor pe cei care au contractat imprumuturi in valuta. Dealerii intrevad o revenire a euro spre sfarsitul anului si inceputul lui 2005, insa pe termen lung toata lumea se asteapta la continuarea aprecierii leului. Astfel, creditarea in valuta ramane mult mai atragatoare, in contextul in care dobanzile la lei nu reusesc sa scada intr-un ritm sustinut, in ciuda drintei bancii centrale si a Finantelor.



Soldul creditelor ipotecare a crescut in octombrie cu aproape 2%, pana la 0,78 miliarde de euro. Ritmul de crestere al acestor imprumuturi a inregistrat de asemenea o incetinire, dupa ce in lunile precedente expansiunile fusesera de aproximativ 5%.



Pozitiile credite ipotecare/imobiliare acordate populatiei include imprumuturile destinate constructiei



Aproape 90% din aceste credite au fost contractate in valuta, soldul acestora ajungand la 0,7 miliarde de euro. Creditarea in valuta a avut un ritm de crestere de 2,4% in octombrie, in scadere comparativ cu lunile precedente. Soldul creditelor in lei a continuat sa scada usor, ajungand la echivalentul a 0,08 de miliarde de euro.





Creditarea incetineste, restantele scad



Soldul total al creditelor acordate in lei a fost la sfarsitul lui octombire de 3,9 miliarde de euro, in crestere cu 1,4% comparativ cu luna precedenta. Soldul creditelor contractate in valuta era de 6,1 miliarde de euro, marcand o crestere de 3,4% comparativ cu sfarsitul lunii septembrie. Restantele la rambursarea acestor imprumuturi aveau un sold de numai 0,06 miliarde de euro, in scadere fata de luna precedenta. Aceasta evolutie infirma temerile legate de o explozie a restantelor, care ar fi trebuit sa fie consecutiva expansiunii rapide a creditarii.



Economiile populatiei constituite in lei totalizau la sfarsitul lui octombire 3,7 miliarde de euro. La acestea se adauga si cele 2,5 miliarde de euro reprezentand economisiri in valuta. Astfel, populatia isi mentine pozitia de creditor net al sistemului bancar, cu depuneri de 6,2 miliarde de euro, in timp ce imprumuturile contractate totalizeaza 2,6 miliarde de euro. Intre preferintele la economisire in randul populatiei, primele sunt depozitele la termen, urmate de disponibilitatile pasrtate la vedere. De asemenea, cand este vorba de economisire, populatia prefera leii, depozitele in moneda nationala depasind cu 46% pe cele constituite in valuta. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO